Президентът на САЩ Джо Байдън ще използва видеоконференцията с високи

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще използва видеоконференцията с високи
Коментари Харесай

Байдън ще предупреди Путин, че Русия ще бъде ударена с най-тежките санкции, ако нахлуе в Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще употребява видеоконференцията с високи залози с съветския си сътрудник Владимир Путин по-късно през днешния ден, с цел да му каже, че Русия ще бъде ударена с най-строгите стопански наказания до момента, в случай че нахлуе в Украйна. Това са разкрили американски публични лица, представени от " Ройтерс ".

Те са прецизирали, че глобите, които съгласно източник могат да ударят най-големите съветски банки и способността на Москва да конвертира рубли в долари и други валути, били предопределени да разубедят Путин да употребява хиляди бойци, струпани покрай украинската граница, да нападна.

Кремъл неведнъж отхвърляше да таи сходни планове и настояваше, че позицията на войските му била чисто отбранителна. От своя страна съветските управляващи показаха угриженост по отношение на украинските планове и обявиха, че желаят гаранции, че Киев няма да употребява мощ, с цел да се опита да си върне територията, изгубена от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Руската рубла се затвърди позициите си през днешния ден макар опасността от нови наказания.

Преди първите си директни диалози с Путин от юли насам, Байдън се съветва с европейски съдружници през вчерашния ден, с цел да разиска проектите за глобите против Русия и да търси безапелационна съюзническа позиция в поддръжка на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

Байдън беседва с френския президент Еманюел Макрон, немския канцлер Ангела Меркел, италианския министър председател Марио Драги и английския министър председател Борис Джонсън.

Те приканиха Русия да деескалира напрежението и да се завърне към дипломацията и означиха, че техните екипи ще поддържат тесни контакти, в това число в съвещания със съдружниците от НАТО и сътрудниците от Европейски Съюз, за " съгласуван и изчерпателен метод ", прецизираха от Белия дом.

Екипът на Байдън е разпознал набор от стопански наказания, които да наложи, в случай че Русия предприеме инвазия, разкрил почитан чиновник в администрацията на Байдън.

Отделен източник, осведомен със обстановката, е декларирал, че е обсъждано удрянето на доближения кръг на Путин, само че не е взето решение. Обмислят се и наказания против най-големите съветски банки и опцията за конвертиране на рубли в долари и други валути.

CNN заяви, че Съединени американски щати биха могли да включат крайната стъпка за изключване на Русия от интернационалната платежна система SWIFT, употребена от банките по целия свят.

" Блумбърг " осведоми, че Съединени американски щати и европейските съдружници обмислят наказания против Руския фонд за директни вложения.

Съединени американски щати биха могли също по този начин да лимитират опцията на вложителите да купуват съветски дълг на вторичния пазар.

Белият дом отхвърли коментар.

Видеоразговорът се чака да се организира към 17:00 часа българско време, като Байдън ще приказва от Ситуационната стая в Белия дом.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки сподели, че остава неразбираемо дали Путин е взел дефинитивно решение да нахлуе в Украйна.

Силите на Украйна и НАТО упрекват Русия в струпване на войски покрай границата, което провокира опасения от вероятно нахлуване. Москва отхвърля сходен проект и упреква Киев в построяването на лични сили на изток, където подкрепяните от Русия сепаратисти управляват огромна част от украинската територия.

Съединените щати приканиха двете страни да се върнат към набор от съглашения, подписани през 2014 и 2015 година и предопределени да сложат завършек на сепаратистката война на рускоговорящите в Източна Украйна.

" Той (Байдън) ще даде ясно да се разбере, че ще има доста действителни разноски, в случай че Русия избере да продължи, само че също по този начин ще даде ясно, че има ефикасен път напред във връзка с дипломацията ", сподели висшата администрация на Байдън пред кореспонденти.

Двамата водачи се насочват към договарянията с нищожни благоприятни условия за компромис.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР