Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува остро Пекин след затварянето

...
Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува остро Пекин след затварянето
Коментари Харесай

Байдън скастри Китай за репресиите след спирането на вестник в Хонконг

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разкритикува остро Пекин след затварянето на хонконгския продемократичен таблоид Apple Daily през вчерашния ден, осведоми ДПА.

Вестникът предизвести в понеделник, че остават няколко дни до прекъсването му, защото активите му са замразени. Петима от ръководителите му бяха задържани по съмнение за нарушение на противоречивия закон за националната сигурност на Хонконг.
 Хонконг се сбогува прочувствено с продемократичен вестник
Хонконг се сбогува прочувствено с продемократичен вестник

Има голяма паника за свободата на словото в града

" Засилването на репресиите от Пекин доближи такова равнище, че Apple Daily, по този начин нужният бастион на самостоятелната публицистика в Хонконг, към този момент спря да разгласява ", посочи Байдън в изказване.

" Чрез арести, закани и принуждаване посредством Закон за националната сигурност, който санкционира свободата на словото, Пекин упорства да упражни властта си да потиска самостоятелните медии и да заглушава несъгласните възгледи ", акцентира още американският държавен глава.

Президентът на Съединени американски щати също по този начин прикани Пекин " да спре да се насочва към самостоятелната преса и да освободи арестуваните публицисти и ръководители на медии. Журналистическият акт не е закононарушение ".

Apple Daily, учреден преди 26 години и с тираж към 80 000 броя, разгласява последния си брой през вчерашния ден.

Полицията оповестява, че е разкрила повече от 30 публикации на Apple Daily, които имат за цел да убедят непознати страни да наложат наказания на Китай и Хонконг Това съставлява " интрига с непознати страни ", споделят те.

Европейският съюз и " Репортери без граници " (RSF) също упрекнаха Пекин за затварянето на новинарското издание и обявиха, че това сочи към угнетяване на медийната независимост в Хонконг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР