Президентът на САЩ Джо Байдън публично нарече руския си колега

...
Президентът на САЩ Джо Байдън публично нарече руския си колега
Коментари Харесай

Възможно ли е Путин да бъде осъден за военни престъпления в Украйна?


Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън обществено назова съветския си сътрудник „ военнопрестъпник “. Правни специалисти настояват, че правосъдно гонене на Владимир Путин или други съветски водачи, обаче, би се сблъскало с огромни трудности и може да отнеме години, написа Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3036

Каква е дефиницията за военно закононарушение?

Международният углавен съд в Хага дефинира военните закононарушения като " тежки нарушавания " на Женевските конвенции след Втората международна война - съглашения, които дефинират интернационалните филантропични закони, които би трябвало да се съблюдават по време на война. Нарушенията включват съзнателно ориентиране на офанзиви към цивилни и нападане на военни цели, където цивилните жертви биха били „ несъразмерни “, споделят правни специалисти.

Украйна и западните й съдружници упрекват съветските сили в безсистемно нахлуване против цивилни. Русия, която разказва нахлуването си в Украйна като " специфична интервенция ", отхвърля и споделя, че задачата й е да " демилитаризира и денацифицира ".

Съюз на съветските социалистически републики ратифицира Женевската спогодба през 1954 година През 2019 година Русия стопира да признава един от протоколите, само че все пак остава страна по останалите съглашения на конвенцията. През 2002 година е основан Международният углавен съд. Той е непрекъснат правосъден орган към Организация на обединените нации, който се занимава с геноцид, закононарушения против човечеството, военни закононарушения и закононарушения на експанзия.

Как може да се развие сходно дело?

Главният прокурор на Международния углавен съд (МНС) Карим Хан заяви този месец, че е почнал следствие за вероятни военни закононарушения в Украйна.

Русия и Украйна не са членове на МНС, като Москва не признава трибунала. Украйна от своя страна даде утвърждение да се проучат хипотетичните зверства на нейна територия, датиращи от анексирането на Крим от Русия през 2014 година

Русия може да реши да не сътрудничи на МНС и по този начин всеки развой ще бъде отсрочен, до момента в който обвиненият не бъде задържан.

„ Това няма да попречи на интернационалния съд да продължи наказателното си гонене и да издаде заповеди за арест “, сподели професорът по право в Американския университет Ребека Хамилтън.

Какви би трябвало да са доказателствата?

МНС може да издаде заповед за арест, в случай че прокурорите съумеят да показват " рационални учредения да считат ", че военни закононарушения са били осъществени. За да се стигне до присъда, прокурорът би трябвало да потвърди виновността на подсъдимия, изясняват специалисти.

При множеството обвинявания това изисква доказване на желанието. Един от методите да се направи това е прокурор да покаже, че в региона на офанзивата няма военни цели и че случилото се не е било случай.

„ Ако това се случва още веднъж и още веднъж и наподобява, че тактиката е ориентирана към офанзиви на цивилни в градските региони, това може да бъде доста мощно доказателство за желание “, споделя Алекс Уайтинг, гостуващ професор в юридическия факултет в Харвард.

Кой може да е обвинен?

Разследването на военни закононарушения може да се води против бойци, командири и държавни глави, показват специалисти.

Прокурорът би могъл да показа доказателства, че Путин или различен държавен водач е направил военно закононарушение, като е наредил непосредствено нелегално нахлуване или е знаел, че се правят закононарушения, и не е съумял да ги предотврати.

Астрид Райзингер Корачини, учител във Виенския университет, катедра по интернационално право, изяснява, че екипът на МНС е изправен пред предизвикателство да показа доказателства, които да обвързват закононарушенията със разпоредби от високопоставени лица.

Защо присъдата за военно закононарушение е сложна задача?

Правни специалисти споделят, че бомбардировките по родилното и театъра в Мариупол попадат в дефиницията за „ военни закононарушения “. Въпреки това, стигането до присъда може да бъде мъчно.

На първо място, прокурорите са изправени пред трудоемката задача да потвърдят, че съответните офанзиви са били непосредствено подредени от държавните водачи. Друга спънка е, че постоянно липсват свидетелски показания, защото хората могат да са сплашени или да отхвърлят да приказват заради други аргументи.

В случая с Украйна прокурорите на МНС ще преглеждат обществено налични видео и фотографски доказателства.

" Това никога не е бърз развой. Фактът, че нещата към този момент се движат, е в действителност мощен знак ", споделя Хамилтън.

Обвиняемите да се изправят пред съда също би се оказало мъчно. Почти сигурно Москва ще откаже да извърши заповедите за арест. В подобен случай ще би трябвало да се изчака евентуалните обвинени да посетят страни, където задържането им ще бъде допустимо.

Съществуват ли прецеденти? 

От основаването си досега Международният углавен съд е следил 30 каузи. Някои от тях са с голям брой обвинени. Съдиите са съумели да осъдят петима души за военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид и са оправдали други четирима.

През 2012 година конгоанският пълководец Томас Лубанга Дило беше наказан.

Съдът издаде заповеди за арест на няколко обвинени, които остават на независимост, в това число Джоузеф Кони, водач на Божията войска за противодействие в Уганда.

През 1993 година Организация на обединените нации сътвори обособен Международен углавен арбитражен съд за някогашна Югославия, с цел да проверява хипотетични закононарушения, осъществени по време на Балканските войни. Той приключи активността си през 2017 година и повдигна 161 обвинителни акта, като осъди 90 лица.

Според правни специалисти съществува опция да се сътвори обособен арбитражен съд за разглеждане на евентуални военни закононарушения в Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР