Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе реч във Варшава по

...
Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе реч във Варшава по
Коментари Харесай

Байдън от Варшава: Киев се държи цяла година след нахлуването на Русия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън произнесе тирада във Варшава във връзка първата година от войната в Украйна.

Байдън съобщи, че Киев се държи цяла година след началото на нашествието на Русия, а съветският президент Владимир Путин е подценил Украйна, съобщи Ройтерс.

" Преди една година светът се приготвяше за рухването на Киев. Е, аз преди малко се върнах от Киев. Мога да разглася, че Киев се държи ", сподели Байдън.

" Да, ние бихме отстоявали суверенитета на Украйна и го направихме... да, ние бихме отстоявали демокрацията и го направихме ", добави Байдън, визирайки поддръжката на Съединени американски щати и съдружниците им за Украйна, осведоми Българска телеграфна агенция.

Американският президент съобщи, че преди една година съветският президент Путин " отприщи своето убийствено нахлуване против Украйна ". 

" Цялата народна власт беше подложена на тестване, когато Русия нахлу в Украйна ", съобщи още Байдън. 

" Не би трябвало да има подозрения. Нашата поддръжка за Украйна няма да отслабне, НАТО няма да се раздели и няма да се умори ", безапелационен е американският водач.

" Жаждата на президента Путин за земя и власт ще се провали и любовта на украинския народ към страната им ще надделее ", увери той.

Байдън съобщи, че свободата е заложена на карта във войната.

" Днес още веднъж виждаме това, което народът на Полша и хората в цяла Европа виждаха от десетилетия, апетитите на автократа не могат да бъдат успокоени - против тях би трябвало да се противодейства. Автократите схващат единствено една дума: не. Не, не. Не, няма да вземете страната ми. Не, няма да вземете свободата ми. Не, няма да вземете бъдещето ми ", съобщи Байдън.

Преди него тирада държа полският президент.  Анджей Дуда прикани водачите на западните страни да са твърди в поддръжката си за Украйна, съобщи Ройтерс.

" Призовавам всички европейски страни, страни от НАТО, да покажат взаимност с Украйна, да обезпечат военна поддръжка за Украйна, тъй че те (украинците) да има с какво да се борят, не се колебайте да осигурите тази поддръжка ", сподели Дуда преди речта на Байдън.

Американският президент пък благодари на Полша и я назова огромен съдружник.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР