Президентът на САЩ Джо Байдън прогнозира в четвъртък, че скоро

...
Президентът на САЩ Джо Байдън прогнозира в четвъртък, че скоро
Коментари Харесай

Байдън вижда скоро Швеция в НАТО

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предвижда в четвъртък, че скоро Швеция ще се причисли към НАТО, оповестява „ Ройтерс “. Той направи изказването в Академията на военновъздушните сили на Съединени американски щати дни откакто загатна за допустима договорка за превъзмогване на съпротивата на Турция за приемането на скандинавската страна в алианса.

В тирада в Колорадо Спрингс, щата Колорадо, той предизвести абитуриентите, че ще постъпят на работа във все по-нестабилен свят, цитирайки провокации от Русия и Китай. 80-годишният Байдън е претърпял и лек случай на събитието. Спънал се е, само че не се оповестява за последствия.

В понеделник Байдън беседва с турския президент Реджеп Ердоган, с цел да го поздрави за преизбирането му. Байдън сподели пред кореспонденти, че Ердоган в повтори желанието на Анкара да закупи изтребители F-16 от Съединените щати, до момента в който Байдън прикани Анкара да се откаже от възраженията си против присъединението на Швеция към НАТО.

Във встъпителната си тирада Байдън сподели, че НАТО е по-силен макар опита на съветския президент Владимир Путин да разбие алианса с нахлуването си в Украйна. Това е в допълнение подкрепено, сподели той, от неотдавнашното приемане на Финландия, „ а скоро и на Швеция. Ще се случи, давам обещание ви “, сподели той, само че не даде детайлности.

В понеделник Байдън сподели, че скоро ще приказва още веднъж с Ердоган. Годишната среща на върха на НАТО е във Вилнюс, Литва, през юли.

Във вторник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън прикани Турция неотложно да завърши присъединението на Швеция към НАТО, заявявайки, че страната към този момент е подхванала обилни стъпки за справяне с възраженията на Анкара против нейното участие.

Белият дом отхвърли, че Байдън преследва договорка с Турция за унищожаване на нейната съпротива в подмяна на F16.

Президентът засегна и други настоящи тематики от външните връзки.

Байдън даде да се разбере също по този начин, че Съединените щати няма да се откажат от предизвикването, отправено от Китай на фона на дълбокото напрежение в връзките.

„ Съединените щати не се стремят към спор или борба с Китай. Китай и Съединените щати би трябвало да могат да работят дружно, където можем, с цел да разгадаем някои световни провокации, като климата “, сподели той.

„ Но ние сме готови за мощна конкуренция “, сподели той, добавяйки, че Съединените щати ще отстояват своите ползи и тези на своите сътрудници.

Президентът акцентира поддръжката на Съединени американски щати за Украйна във войната с Русия.

„ Подкрепата на американския народ за Украйна няма да се колебае “, сподели Байдън.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР