Президентът на САЩ Джо Байдън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху

...
Президентът на САЩ Джо Байдън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

Байдън призова Нетаняху да се откаже от съдебната реформа, която предизвика протести в Израел

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани израелския министър председател Бенямин Нетаняху да се откаже от проекта си за промяна на правосъдната система, който докара до всеобщи митинги в Израел, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В понеделник Нетаняху отсрочи промяната, откакто огромен брой хора излязоха по улиците. Белият дом в началото съобщи, че Нетаняху би трябвало да потърси компромис по въпроса.
Но американският президент отиде по-далеч в отговор на питане от кореспондент нощес. " Надявам се той да се откаже от това ", сподели Байдън, визирайки предлагането за правосъдна промяна, което ще даде на израелското държавно управление по-голям надзор върху назначенията във Върховния съд на страната. Байдън също по този начин съобщи, че " в близко бъдеще " не има намерение да кани Нетаняху в Белия дом.

Нетаняху бързо излезе с изказване в отговор. " Израел е суверенна страна, която взема решенията си по волята на своя народ, а не въз основа на напън от чужбина, в това число от най-хубавите другари ", сподели той. Нетаняху съобщи, че администрацията му се стреми да извърши промени " посредством необятен консенсус ".

" Познавам президента Байдън от повече от 40 години и правя оценка дългогодишния му ангажимент към Израел ", сподели още Нетаняху. Той съобщи, че съюзът сред Израел и Съединени американски щати е нерушим " и постоянно преодолява инцидентните различия сред нас ".
" Моята администрация се ангажира да укрепва демокрацията посредством възобновяване на верния баланс сред трите клона на властта, което се стремим да реализираме посредством необятен консенсус ", съобщи Нетаняху.
В диалога с кореспонденти пред Белия дом Байдън също по този начин загатна, че е смутен от опцията Русия да изпрати тактически нуклеарни оръжия в Беларус.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР