Президентът на САЩ Джо Байдън приветства удължаването с една година

...
Президентът на САЩ Джо Байдън приветства удължаването с една година
Коментари Харесай

Байдън: Столтенберг преведе НАТО през най-големите предизвикателства след ВСВ

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приветства удължаването с една година на мандата на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, като назова военния съюз " по-силен, по-единен и целеустремен от всеки път ".


" Със своето устойчиво управление, опит и преценка, генералният секретар Столтенберг преведе нашия алианс през най-зголемите провокации в европейската сигурност след Втората международна война ", съобщи Байдън в изказване, една седмица преди срещата на върха, която ще бъде отдадена на отговора на НАТО на съветската инвазия в Украйна.

БГНЕС напомня, че по-рано Украйна похвали управлението на Йенс Столтенберг на отбранителния алианс на НАТО, който е основен боен сътрудник за Киев, откакто неговите членове удължиха мандата му с една година, съобщи Агенция Франс Прес.

" Отлична вест за удължаването на мандата на Йенс Столтенберг като общоприет секретар на НАТО. Трудните времена изискват мощно водачество. Йенс Столтенберг показва тъкмо това. Очаквам с неспокойствие по-нататъшното ни съдействие ", съобщи министърът на външните работи Дмитро Кулеба в обществените мрежи.

Генералният секретар ще остане на поста си до 1 октомври 2024 година Мандатът му трябваше да изтече през октомври 2023 година Той е продължен след решение на 31-те държави-членки на алианса.

" За мен е чест взетото решение на съдружниците от НАТО да удължат мандата ми като общоприет секретар до 1 октомври 2024 година ", написа Столтенберг в Туитър. " Трансатлантическата връзка сред Европа и Северна Америка обезпечава независимост и сигурност към този момент съвсем 75 години. В един по-опасен свят нашият алианс е по-голям от всеки път. "

Столтенберг, някогашен министър-председател на Норвегия, е началник на трансатлантическия алианс за сигурност от 2014 година насам, като мандатът му към този момент беше удължаван три пъти преди този момент.

Решението значи последователност на върха на НАТО, до момента в който 31-те му членове се борят с двойното предизвикателство да поддържат Украйна в отблъскването на нашествието на Москва и в същото време да избегнат директен спор сред НАТО и съветските сили.

64-годишният Столтенберг е считан в целия алианс за постоянен водач и толерантен основател на консенсус. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР