Президентът на САЩ Джо Байдън приветства присъединяването на Швеция към

...
Президентът на САЩ Джо Байдън приветства присъединяването на Швеция към
Коментари Харесай

Байдън приветства присъединяването на Швеция към НАТО: По-силни сме от всякога

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приветства присъединението на Швеция към НАТО, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Днес скандинавската страна публично стана 32-ата страна членка на Алианса.

НАТО е " по-силна от всеки път " с присъединението на Швеция, изрази удовлетворение Байдън в официално съобщение. Американският президент разясни, че съветският му сътрудник Владимир Путин е желал " да раздели " военния съюз, нападайки Украйна, само че е постигнал тъкмо противоположното.

Трансатлантическата организация е " по-единна, решителна и динамична от всеки път ", акцентира Байдън.

Знамето на Швеция ще бъде издигнато пред централата на алианса в Брюксел в понеделник, заяви в това време генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Вече е публично - Швеция е 32-та страна в НАТО, написа той в " Екс ". Така страната заема подобаващото й се място измежду съдружниците, прибавя Столтенберг.

Влизането на Швеция в НАТО прави пакта по-силен, а страната - по-сигурна, добавя той. В публикувано по-късно изказване Столтенберг дефинира днешния ден като исторически. След над 200 години неутралитет, Швеция получава отбраната по силата на член 5 от Вашингтонския контракт - най-хубавата гаранция за свободата и сигурността на съдружниците, прибавя генералният секретар.

Той отбелязва, че Швеция разполага със способни въоръжени сили и първокласно отбранително произвеждане. По неговите думи днешното събитие демонстрира, че вратите на НАТО остават отворени и че всеки народ има право да избира личния си път.

В известието се добавя, че с изключение на в централата на алианса в Брюксел, в понеделник знамето на Швеция ще бъде издигнато и в командванията на НАТО в Европа и в Северна Америка.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР