Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна на посещение в Израел

...
Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна на посещение в Израел
Коментари Харесай

Байдън пристигна в Израел и каза, че взривът в болницата изглежда е извършен от организациите в Газа

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дойде на посещаване в Израел в сряда. По време на срещата си с премиера Бенямин Нетаняху Байдън сподели, че гърмежът, при който починаха голям брой палестинци в болница в Газа, наподобява е породен не от Израел, а от " другия тим ".

Загиналите във вторник са стотици, съгласно палестинските управляващи. Обявената от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни за терористична организация Хамас упрекна Израел за гърмежа. Според Израел той е породен от несполучлив ракетен изстрел на " Ислямски джихад ", друга формация в анклава.

В сряда израелските военни разгласиха аудиозапис, който дефинираха като доказателство, че в лечебното заведение.

Огънят обхванал болничното заведение провали проектите на Белия дом за незабавна дипломатическа задача на Байдън в Близкия изток, а арабските водачи анулираха плануваната среща на върха с него.

" Бях надълбоко тъжен и засегнат от детонацията на болничното заведение в Газа през вчерашния ден и въз основа на това, което видях, наподобява, че тя е осъществена от другия тим, а не от вас ", сподели Байдън.

" Но има доста хора, които не са сигурни в това, тъй че имаме доста, би трябвало да преодолеем доста неща ", добави президентът на Съединени американски щати. " Светът гледа. Израел има ценностна система, както и Съединените щати и други демокрации, и те гледат да видят какво ще създадем ", сподели още той.

Пътуването на Байдън в Близкия изток имаше за цел да успокои района, След гърмежа Йордания анулира втората част от програмата на Байдън, която включваше среща на върха в Аман с водачите на Йордания, Египет и Палестинската автономност.

Президентът на Съединени американски щати сподели, че ще изиска от конгреса да утвърди " невиждан пакет военна помощ " за Израел.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на Байдън за неговата " недвусмислена поддръжка ". От канцеларията на президента Исаак Херцог оповестиха, че той е споделил на Байдън: " Бог да Ви благослови за това, че защитавате израелската нация ".

На по-късна среща Нетаняху е заречен, че " Израел ще направи всичко допустимо, с цел да защищити цивилните жители от заплаха ".

Израел разгласи и наложи обсада на Ивицата Газа, откакто израелска територия. Израелската войска нанесе десетки удари в Ивицата Газа. До момента и двете страни оповестяват за стотици жертви и ранени.

Сраженията породиха опасения за разгръщане на войната в Близкия изток. Съединените щати изпратиха самолетоносачи в поддръжка на Израел, до момента в който съдружниците на Хамас, в това число Иран дадоха обещание да отговорят на плануваната израелска сухопътна инвазия в Ивицата Газа. Това е дребна територия, обитаема от 2,3 млн. палестинци и ръководена от Хамас.

Израелци и палестинци са в спор от десетилетия, като през това време са водени няколко войни, а насилието от време на време ескалира. Настоящата война е подбудена от най-мащабното нахлуване на Хамас против Израел, осъществено от основаването на групировката в края на 80-те.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР