Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна днес в полския град

...
Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна днес в полския град
Коментари Харесай

Байдън пристигна на посещение в Полша

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дойде през днешния ден в полския град Жешов, с цел да се запознае на място с интернационалните старания за оказване на помощ на част от милионите украинци, бягащи от войната в своята страна, както и да се срещне с американски военни, които имат за задача да подсилят източния фланг на НАТО, съобщи Ройтерс.

Предвижда се Байдън да бъде осведомен за филантропичните действия за подкрепяне на цивилните, търсещи леговище от съветските набези в Украйна, и за справяне с възходящия поток от украински бежанци.

След това той би трябвало да се срещне с военни от 82-ра въздушно-десантна дивизия на американската войска, ситуирана в региона, като част от напъните на НАТО за отбрана на източния фланг на алианса.

Довечера се възнамерява Байдън да пътува за Варшава, където да беседва с полския президент Анджей Дуда, а на следващия ден се планува да изнесе тирада, избрана от Белия дом като значимо послание.

Полша се надява, че визитата на Байдън ще подчертае американските уверения в региона на сигурността, че Съединени американски щати ще пазят „ всяка педя “ от територията, обхващана от НАТО. Варшава даже желае още американски военни да бъдат ситуирани на източния фланг на алианса.

Полша евентуално ще повдигне въпроса за изпращане на интернационална миротворческа задача в Украйна. Идеята беше препоръчана на първо време от водача на полската ръководеща партия „ Право и правдивост “ Ярослав Качински при посещаване в Киев.

По време на пътуването към Полша американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан, който съпровожда Байдън, даде брифинг пред кореспонденти в президентския аероплан. Попитан дали Русия може да се опита да бомбардира конвои с доставки за Украйна, минаващи по суша през страни членки на НАТО, Съливан сподели: „ Подготвяме проекти за възможната опция Русия да реши да нападна територия на НАТО в този подтекст или във всевъзможен различен подтекст. “ По думите му американският президент ясно е посочил, че е подготвен „ да отвърне уверено, наред с другите членове на алианса, в случай че Русия нападне НАТО “.

Съливан също по този начин загатна, че Съединени американски щати и техните съдружници могат да наложат нови наказателни ограничения против Русия поради нахлуването й в Украйна. „ Разбира се, че има спомагателни ограничения, с които да бъдат затегнати глобите, и ние непрекъснато ще вършим обзор на това “, сподели той.

Според Съливан Съединени американски щати нямат желание да употребяват химически оръжия при каквито и да е условия. Съветникът по националната сигурност обаче предизвести, че Москва ще заплати доста висока цена при положение на потребление на химически оръжия. По-този метод той внесе изясненост в думите на Байдън, който през вчерашния ден даде обещание, че ще има отговор при сходен сюжет, само че не навлезе в детайлности в какво ще се показва този отговор, отбелязва Франс прес.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР