Президентът на САЩ Джо Байдън прие френския си колега Еманюел

...
Президентът на САЩ Джо Байдън прие френския си колега Еманюел
Коментари Харесай

Байдън проговори на френски за срещата с Макрон

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън одобри френския си сътрудник Еманюел Макрон в Белия дом, съобщи Франс прес. Посрещайки френския държавен глава, Байдън на френски приветства свободата, равенството и братството. " Съединени американски щати не биха могли да желаят по-добър сътрудник от Франция, с който да работят ", съобщи президентът на Съединени американски щати и акцентира, че съюзът с Франция си остава значителен за стабилността на света. 

А Макрон на собствен ред съобщи: " Нужно е да знаем по какъв начин да станем още веднъж братя по оръжие " пред предизвикването на войната в Украйна и многото рецесии. Той напомни, че двете страни са " най-солидните съдружници, тъй като това другарство сред тях е пуснало корени през вековете ".

По време на визитата в Белия дом Макрон е придружаван от първата дама на Франция Брижит Макрон. Церемонията по посрещането му в президентството включваше осъществяване на френския народен химн и оръдеен салют. 



Двамата водачи ще беседват край камината в Овалния кабинет, а след това ще дадат обща конференция. Денят ще приключа с церемония вечеря, която Байдън дава в чест на Макрон и брачната половинка му.

Макрон е първият държавен глава, посрещнат с сходна церемониалност от Байдън, откогато той встъпи в служба през 2021 година След бурното президентство на Доналд Тръмп, Байдън се пробва да укрепи връзките с обичайните сътрудници на Съединени американски щати, измежду които е й Франция, за която Вашингтон споделя, че тя е " най-старият съдружник ".

Но тези опити започнаха зле, когато предходната година Съединени американски щати оповестиха дружно с Англия и Австралия стратегически съюз в региона на защитата, поради което Австралия се отхвърли от контракт за милиарди евро за френски стандартни подводници в подмяна на нуклеарни подводници, които ще получи от новите си сътрудници.

Байдън призна, че става дума за демонстрация на несъобразителност в дипломатическите връзки и направи всичко, с цел да успокои Макрон - един развой, чиято кулминационна точка, съгласно анализатори, е сегашната аудиенция на Макрон в Белия дом. По време на нея двамата водачи ще обсъдят общите провокации, пред които са изправени двете им страни, като войната в Украйна и съперничеството с Китай. Но се чака да бъде обиден и въпросът за американските проекти за промишлен напредък, които Париж реши като прекомерно нападателни, отбелязва Франс прес.



Макрон през вчерашния ден приказва по този въпрос пред американски парламентаристи. Той още веднъж разкритикува тези ограничения в поддръжка на американската промишленост, взети от президента Джо Байдън. Става въпрос за солидни целеви дотации, планувани в стопански и обществен закон, наименуван " Закон за понижаване на инфлацията ".

Френският президент предизвести във Вашингтон, че тези ограничения могат " да фрагментират Запада ". " Не искам да станем пазар за американската продукция, защото имам тъкмо същата продукция като вас. Имам междинна класа, която би трябвало да работи, и хора, които би трябвало да си намерят работа. И последствията от този закон са, че вие може би ще си уредите казуса, само че ще изострите моя. Много скърбя, че съм толкоз пряк ", съобщи Макрон.

Пак през вчерашния ден Макрон имаше и среща с френската общественост в Съединени американски щати, след което той и брачната половинка му вечеряха с Джо Байдън и брачната половинка му Джил в италиански ресторант във Вашингтон, като съгласно консултант в Елисейския замък това е бил един съкровен и в същото време политически миг.

Вчера Макрон се срещна и с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис и посети централата на НАСА във Вашингтон.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР