Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че има голяма вероятност

...
Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че има голяма вероятност
Коментари Харесай

Байдън предупреди, че Русия може да нахлуе в Украйна през февруари

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести, че има " огромна възможност " Русия да нахлуе в Украйна идващия месец, съобщи Белият дом, представен от BBC.

Междувременно Русия съобщи, че вижда " малко учредения за оптимизъм "  в разрешаването на рецесията, откакто Вашингтон отхвърли главните претенции на Москва.

Натрупването на десетки хиляди съветски бойци по границите на Украйна през последните седмици разпали страховете от инвазия. Русия отхвърля да възнамерява такава.

Президентът на Съединени американски щати е направил мненията в телефонен диалог с украинския президент Володимир Зеленски в четвъртък.

" Президентът Байдън сподели, че има огромна възможност руснаците да нахлуят в Украйна през февруари. Той го сподели обществено, ние предизвестяваме за това от месеци ", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн.

По време на диалога Байдън e удостоверил готовността на Съединените щати, дружно с техните съдружници и сътрудници, " да реагират уверено, в случай че Русия нахлуе в Украйна ", показва се в изказване на Белия дом. По думите на Зеленски двамата са " разискали последните дипломатически старания за деескалация и са се договорили за взаимни дейности за в бъдеще ".

CNN и други американски медии обаче настояват, че двамата президенти не са били на едно мнение по отношение на това какъв брой непосредствена е опасността от съветска офанзива. Някои военни специалисти допускат, че Русия може би изчаква земята в Украйна да замръзне, с цел да може да придвижи по-лесно тежко съоръжение.

Москва отхвърля да възнамерява навлизане, само че предишния месец насочи претенции за гаранции за сигурност към Запада, включително Украйна в никакъв случай да не може да се причисли към военния алианс НАТО. САЩ отхвърлиха това основно гледище, като в същото време предложиха на Москва - по техни думи - " сериозен дипломатически път напред ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че отговорът на Съединени американски щати оставя  " малко учредения за оптимизъм ", само че добави, че " постоянно има вероятности за продължение на разговора, това е в интерес и на нас, и на американците ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР