Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди в петък, че е

...
Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди в петък, че е
Коментари Харесай

САЩ се изтеглят от Афганистан по план

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън удостовери в петък, че е в ход, съобщи " Ройтерс ". Това съобщи той на конференция в Белия дом.

Операцията обаче няма да бъде завършена през идващите няколко дни.

Държавният глава изрази убеденост, че афганистанските водачи имат способността да поддържат държавното управление , само че е угрижен за вътрешните проблеми.

Коментарите на Байдън пристигнаха часове, откакто всички сили на Съединени американски щати и НАТО напуснаха авиобазата Баграм в Афганистан, с което алармираха, че цялостното евакуиране на задграничните сили от страната е неизбежно след две десетилетия на война.

" Американските и съдружните сили са се изтеглили изцяло от базата и отсега нататък силите на афганистанската войска ще я пазят и употребяват за битка с тероризма ", написа представителят на министерството на защитата Фауад Аман в Twitter в петък.

Припомняме, че управлението на американската войска по-рано също изрази терзание за бъдещето на страната, откакто военните се изтеглят от нея.

Афганистан може да стигне до революция . За това предизвести в края на юни командващият интервенцията на Съединени американски щати в страната военачалник Остин Скот Милър. Твърде доста въоръжени групировки работят в страната и водят война между тях. Ако те не се обединят и не се борят дружно против талибаните, доста тежки времена чакат страната.
 Съединени американски щати чакат революция след изтеглянето от Афганистан
Съединени американски щати чакат революция след изтеглянето от Афганистан

Ръководството на армията е обезпокоеното от талибаните

Коментарите на Милър, пристигнаха, , които бързо напредват в северните провинции и по-близо до столицата Кабул. През последните 48 часа длъжностни лица и афганистански медии оповестяват, че талибанските бойци са завладяли елементи от две провинции, северно и южно от Кабул и са нападнали постове за сигурност в трета.

Според някои експертни оценки талибанските сили в този момент управляват 140 от 370 области в страната и са дейни или авторитетни в други 170.

Милър към момента следи изтеглянето на американските сили, само че съобщи, че ще бъде сменен в последните му стадии. Той дефинира процеса на овакантяване като добър от военна позиция. Но призна, че задаващото се тръгване към този момент е навредило на афганистанските отбранителни сили.
 Талибаните предизвестиха съседите на Афганистан да не разрешават бази на Съединени американски щати
Талибаните предизвестиха съседите на Афганистан да не разрешават бази на Съединени американски щати

Ислямистите се заканват, че щели да осуетят сходна " историческа неточност "

Вероятно Вашингтон в Афганистан след изтеглянето на по-голямата част от контингента си от страната. Те ще подсигуряват сигурността на дипломатите след изтеглянето на главната част от американските войски, което би трябвало да бъде приключено най-вече за две седмици.

Освен това няколкостотин американски бойци ще останат на летището в Кабул, евентуално до септември, с цел да оказват помощ на турските сили да поддържат сигурността. Според организацията това ще бъде краткотрайна мярка, до момента в който не бъде извършена по-официална интервенция за сигурност под турско управление.

Преговорите сред представители на афганистанските управляващи и радикалното придвижване " Талибан " са мудни и . Това съобщи през днешния ден ръководителят на Върховния съвет за национално помиряване на Афганистан Абдула Абдула в изявление за CNN, представено и от ТАСС.

Според него по време на тези съвещания е реализиран единствено " доста дребен прогрес ". Както Абдула означи, договарянията не престават " с доста мудни темпове ". Той съобщи, че разговорът би трябвало да продължи , в случай че не бъде .

Председателят на Върховния съвет за национално помиряване на Афганистан акцентира, че бойците от радикалното придвижване " форсират темпото " за настъпателните интервенции в страната. Запитан дали е допустимо завземането на властта от талибаните в ислямската република , Абдула сподели: " Това няма да се случи . " В същото време той не изключи, че екстремистки групировки могат да укрепят позициите си в страната в бъдеще.
 13% от американските войски са се изтеглили от Афганистан
13% от американските войски са се изтеглили от Афганистан

От април насам
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР