Президентът на САЩ Джо Байдън поема днес на първо посещение

...
Президентът на САЩ Джо Байдън поема днес на първо посещение
Коментари Харесай

Байдън поема към Мексико за среща на върха САЩ-Мексико-Канада, но спешно ще спре на южната граница

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поема през днешния ден на първо посещаване в Мексико, предадоха международните организации. Водеща тематика на тази аудиенция ще бъде миграционният въпрос, само че също и казусът със гибелта от свръхдози фентанил на хиляди американци на година. Фентанилът е синтетична дрога, създавана от мексиканските картели, отбелязва Франс прес.

На път за Мексико Байдън ще спре на американо-мексиканската граница, в град Ел Пасо, в щата Тексас. Това е негова първа аудиенция на границата, откогато той встъпи в служба. Байдън бе упрекван, че не е направил тази аудиенция по-рано. Планираното визитата на Байдън в граничния град идва в миг, в който потокът от мигранти през тази граница не секва.

През миналата година към 2,3 милиона души бяха или арестувани, или бяха върнати на границата поради опит за нелегално навлизане. Байдън ще би трябвало да показва неотстъпчивост по миграционния въпрос, в случай че желае да бъде определен за втори президентски мандат.

Той към този момент разгласи по-рано през седмицата стратегия, която ще разреши на оптимално 30 000 души от Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела да влизат законно в Съединени американски щати всеки месец. Тези хора ще получават позволение за работа и легална опция за оставане в Съединени американски щати за 2 години, в случай че те дойдат в страната със аероплан и към този момент имат спонсор.

Само през ноември на границата бяха регистрирани над 230 000 ареста на мигранти, което бе самобитен връх.

Миграционният въпрос поражда рецензии по адрес на администрацията на Байдън, а републикански губернатори на щатите по границата с Мексико започнаха да ползват тактика на транспортиране със самолети и рейсове на мигрантите, намиращи се в гранични обитаеми места, до други американски щати. В края на предходната година рейсове, докараха мигранти във Вашингтон от Тексас, като ги оставиха посред мразовитото време покрай резиденцията на американския вицепрезидент Камала Харис. Тази тактика поражда рецензии от страна на демократите към републиканските губернатори.

След визитата на граничния град Ел Пасо Байдън ще има среща в Мексико с мексиканския си сътрудник Андрес Мануел Лопес Обрадор, по време на която на следващия ден те ще разискват с изключение на миграцията и казусът с фентанила. По въпроса за миграцията Мексико към този момент се съгласи да приема 30 000 кубинци, никарагуанци, венецуелци и хаитяни, които са се пробвали да влязат нелегално в Съединени американски щати и са били върнати оттова.

Фентанилът е синтетична дрога, която е 50 пъти по-мощта от хероина. Производството и трафикът на фентанил се управляват от мексиканските картели, а химическите прекурсори се доставят от Китай, съгласно американската Агенция за битка с опиатите.

Близо две трети от 108 000 смъртни случая от свръхдоза в Съединени американски щати през 2021 година се дължат точно на синтетичните опиоидни субстанции. През 2022 година управляващите в Съединени американски щати са конфискували такова количество фентанил, което е повече от нужното, с цел да се убие цялото население на Съединени американски щати, споделя Агенцията за битка с опиатите.

Съединени американски щати желаят да разширят обмена на информации с Мексико по отношение на прекурсорите за фентанила и да укрепят ограниченията за предварителна защита.

Визитата в Мексико на Байдън ще стане единствено няколко дни откакто в четвъртък управляващите заловиха Овидио Гусман, един от най-големите трафиканти на метамфетамини. По време на интервенцията бяха убити 10 чиновници от силите на реда и 19 членове на бандата " Синалоа ".

Лидерите на Мексико и на Съединени американски щати ще приказват и за климатичните промени. На КОП 27 двете страни оповестиха план за възобновима сила на стойност 48 милиарда $, като в подмяна на това Мексико се ангажира да разшири задачите си за понижаване на парниковите излъчвания до 2030 година

Експлоатацията на литиевите залежи, релокализацията на фабрики за сглобяване на елекромобили, създаване на шест слънчеви парка в Мексико - всички тези действия с присъединяване на Съединени американски щати, добавени и към построяването клъстър за произвеждане на полупроводници в Аризона, целят да понижат зависимостта на Съединени американски щати от Азия, отбелязва Франс прес.

След двустранните диалози с мексиканския си сътрудник, на следващия ден и във вторник двамата президенти ще имат и тристранна среща на върха с канадския министър председател Джъстин Трюдо. Първо тримата водачи ще вечерят дружно на следващия ден, а на идващия ден ще проведат диалози. Това ще бъде и първият път, в който Мексико е хазаин на аудиенция на американски президент от 2014 година насам, показва Асошиейтед прес.

Целта на тристранната среща е поощряване на изчерпателен напредък и разцвет на Северна Америка, тъй че северноамериканската стопанска система да продължи да става все по-конкурентноспособна.

На тристранната среща Трюдо и Лопес Обрадор евентуално ще изразят пред Байдън безпокойството си от новия американски закон за понижаване на инфлацията, в който има по този начин наречения проект " Купувайте американско ". Съединени американски щати и Канада пък ще изразят безпокойствие от това, че мексиканският президент се пробва да фаворизира държавните електроцентрали пред тези, които са построени с частни или непознати вложения.

Канада е четвъртият максимален сътрудник на Съединени американски щати по импорт на артикули, Канада е най-големият задграничен снабдител на енергийни артикули за Съединени американски щати. Канада и Съединени американски щати са един за различен и най-големият пазар за експортни артикули.

Мексико пък е внесло от Съединени американски щати през първите 10 месеца на 2022 година артикули за над 380 милиарда $, като Съединени американски щати са третият максимален източник на импорт след Китай и Европейски Съюз.

Съединени американски щати, Мексико и Канада имат и тристранно комерсиално съглашение, което бе осъвременено през 2020 година, напомня Асошиейтед прес./Fakti
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР