Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за разсекретяването на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за разсекретяването на
Коментари Харесай

Байдън разреши разсекретяването на разузнавателни данни за произхода на COVID-19

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа закон за разсекретяването на информацията за произхода на ковид, който провокира пандемията COVID-19 , заяви Белият дом.

Това е последната стъпка преди влизането в действие на закона, който изисква от шефа на националното разузнаване Аврил Хейнс да разсекрети данните. По-рано през март Конгресът на Съединени американски щати.

Байдън сподели в изказване, че споделя задачата на Конгреса допустимо най-вече информация за произхода на COVID-19 да бъде оповестена.

“При използването на това законодателство моята администрация ще разсекрети и ще показа колкото е допустимо повече от тази информация ”, сподели Байдън в изказване в понеделник. Той добави, че няма да бъде оповестена тази информация, която “би навредила на националната сигурност ”.

“Трябва да стигнем до дъното на произхода на COVID-19, с цел да подсигуряваме, че можем по-успешно да предотвратим бъдещи пандемии ”, сподели още Байдън.

Досега разследващите органи на Съединени американски щати не съумяха да излязат с единно умозаключение по въпроса за произхода на COVID-19. Хипотезите са сведени до две - вирусът или е минал от инфектирано животно в индивида, или е тръгнал от китайска лаборатория в Ухан.

През февруари Министерството на енергетиката на Съединени американски щати излезе със мнение, че случай в лаборатория в Китай най-вероятно е предизвикал пандемията от COVID-19. Заключението е направено “на база на нови разследващи данни ”. В обява на Ню Йорк таймс обаче чиновници, осведомени с отчета, са представени да споделят, че Министерството на енергетиката е направило преценката си с “ниска убеденост ”.

Дебатите за произхода на пандемията от ковид е мощно политизиран във Вашингтон, откогато бяха докладвани първите случаи на инфектирани хора в китайския град Ухан в края на 2019 година Това се случва на фона на апели както от демократи, по този начин и от републиканци да се даде по-силен отпор на Китай във влошаващите се връзки сред двете страни.

Пандемията от COVID-19 докара до гибелта на близо 7 милиона души по света от края на 2019 година до момента по данни на Световната здравна организация (СЗО) през март.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР