Президентът на САЩ Джо Байдън подписа разрешение на Украйна да

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подписа разрешение на Украйна да
Коментари Харесай

Решено: Байдън подписа за забранените касетъчни боеприпаси за Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа позволение на Украйна да бъдат изпратени неразрешените в над 100 страни по света касетъчни муниции. Президентът Байдън подписа разрешението въпреки опасенията на правозащитни групи и някои от съдружниците на Съединени американски щати, че потреблението им ще докара до повече цивилни жертви. 

На журналистически въпрос за какво се е съгласил да изпрати тези оръжия в Украйна в този момент, Джо Байдън отговори сбито: 

" Боеприпасите им свършват “.

Касетъчните муниции, съставляват бомби, ракети или артилерийски снаряди, които при постигане на задачата експлодират и разпръскват голям брой по-малки заряди, което води до по-голям обсег на изумения регион и голям брой жертви.

Някои организации за отбрана на човешките права се опълчват на потреблението им заради опасения, че неексплодиралите дребни заряди остават дейни даже след края на спора и могат да експлодират, евентуално наранявайки или убивайки почтени цивилни. Но съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан сподели, че боеприпасите са сериозни за Украйна, с цел да поддържа темпа на военните си интервенции против съветските нашественици.

„ Няма да оставим Украйна беззащитна в нито един миг от този спор и точка “, сподели той.

Пентагонът удостовери, че новият пакет военна помощ за Украйна ще включва и касетъчни бомби
Съливан означи, че касетъчните муниции на Съединени американски щати имат доста по-нисък % на отвод от тези, употребявани от руснаците, и Украйна е предоставила гаранции, че ще употребява оръжията по деликатен метод, ориентиран към минимизиране на рисковете за цивилните. 

Важно е да се означи, че САЩ, Украйна и Русия не са подписали Конвенцията за касетъчните муниции, която не разрешава производството, складирането, потреблението и прехвърлянето на тези оръжия., но законите в САЩ изискват президентът да подпише изрично позволение преди те да бъдат изнасяни за други страни.

В Европа Съединени американски щати разполагат с към 10 000 броя касетъчни заряди, които ще бъдат предоставени на Украйна съвсем неотложно, отбелязва телевизия NBC позовавайки се на публични представители.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР