Президентът на САЩ Джо Байдън подписа разрешение на Украйна да

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подписа разрешение на Украйна да
Коментари Харесай

Байдън подписа за забранените касетъчни боеприпаси за Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа позволение на Украйна да бъдат изпратени неразрешените в над 100 страни по света касетъчни муниции. Президентът Байдън подписа разрешението въпреки опасенията на правозащитни групи и някои от съдружниците на Съединени американски щати, че потреблението им ще докара до повече цивилни жертви. 

На журналистически въпрос за какво се е съгласил да изпрати тези оръжия в Украйна в този момент, Джо Байдън отговори сбито: 

" Боеприпасите им свършват “.

Касетъчните муниции, съставляват бомби, ракети или артилерийски снаряди, които при постигане на задачата експлодират и разпръскват голям брой по-малки заряди, което води до по-голям обсег на изумения регион и голям брой жертви.

Някои организации за отбрана на човешките права се опълчват на потреблението им заради опасения, че неексплодиралите дребни заряди остават дейни даже след края на спора и могат да експлодират, евентуално наранявайки или убивайки почтени цивилни. Но съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан сподели, че боеприпасите са сериозни за Украйна, с цел да поддържа темпа на военните си интервенции против съветските нашественици.

„ Няма да оставим Украйна беззащитна в нито един миг от този спор и точка “, сподели той.

Пентагонът удостовери, че новият пакет военна помощ за Украйна ще включва и касетъчни бомби
Съливан означи, че касетъчните муниции на Съединени американски щати имат доста по-нисък % на отвод от тези, употребявани от руснаците, и Украйна е предоставила гаранции, че ще употребява оръжията по деликатен метод, ориентиран към минимизиране на рисковете за цивилните. 

Важно е да се означи, че САЩ, Украйна и Русия не са подписали Конвенцията за касетъчните муниции, която не разрешава производството, складирането, потреблението и прехвърлянето на тези оръжия., но законите в САЩ изискват президентът да подпише изрично позволение преди те да бъдат изнасяни за други страни.

В Европа Съединени американски щати разполагат с към 10 000 броя касетъчни заряди, които ще бъдат предоставени на Украйна съвсем неотложно, отбелязва телевизия NBC позовавайки се на публични представители.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР