Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя кандидатурата на нидерландския премиер

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя кандидатурата на нидерландския премиер
Коментари Харесай

Байдън подкрепя кандидатурата на нидерландския премиер за шеф на НАТО, интригата се задълбочава

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поддържа кандидатурата на нидерландския министър председател Марк Рюте за поста идващ началник на Северноатлантическия алианс, оповестява Politico, базирайки се на осведомен източник.

Неназован американски чиновник споделя пред изданието, че поддръжката на Байдън евентуално ще принуди повече американски съдружници да поддържат кандидатурата на Рюте. По-рано в сряда изданието заяви, че две трети от страните от НАТО поддържат кандидатурата на премиера на Нидерлаандия за поста водач на алианса. Мандатът на сегашния общоприет секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтича през октомври. Съюзниците от НАТО би трябвало единомислещо да решат да го сменят. Всеки претендент за позицията би трябвало да мине през Турция и Унгария, които съгласно вестника са " най-големите спънки за приемане на нови членове ".

Изданието отбелязва, че Турция е поискала гаранции, преди да поддържа Рюте, до момента в който Унгария има дългогодишни разлики с нидерлаандския министър председател. Агеция Bloomberg  написа по-рано, че турското управление „ по принцип е удобно настроено Рюте да заеме мястото на отиващия си общоприет секретар Йенс Столтенберг “, само че Анкара към момента не е изразила единодушие за неговата кандидатура.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР