Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи днес тихоокеанските острови в

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи днес тихоокеанските острови в
Коментари Харесай

Байдън: Имате подкрепата ми

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поддържа през днешния ден тихоокеанските острови в сложната им битка с коронавирусната пандемия и последствията от климатичните промени, полагайки старания да се опълчи на китайското въздействие в района, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес.

Във видеопослание, прожектирано при откриването на конгрес, събрал водачите на 18 островни страни - от Австралия до мъничката Науру, Байдън подсети за американските дарения от ваксини, изпратени " безплатно " на разрастващи се страни. Той даде обещание също така да води борба с измененията в климата. " Островните страни от Тихия океан знаят по-добре от всеки различен, че да се избегнат най-лошите последствия от климатичните промени значи да бъдат избавени хора ", съобщи той.

Американски президент за пръв път взема думата на този конгрес, действителен към този момент 50 години. " Съединени американски щати се гордеят, че са тихоокеанска мощ, и ще продължат да бъдат деен сътрудник, зает с района, и другар на всички ваши страни ", продължи той. Един свободен и отворен Индийско-Тихоокеански район е от жизненоважно значение за всяка от нашите народи и за процъфтяването на взаимното ни бъдеще, посочи Байдън.

Премиерът на Фиджи Франк Байнимарама приветства изказването и благодари на президента на Съединени американски щати, че " пламенно е върнал Америка на положителната страна на историята, що се отнася до климата ". С оглед възходящата военна мощност на Китай Съединени американски щати се стремят към този момент да не концентрират силите си в няколко бази - лесни цели, а в противен случай, да ги разпилян из района. От своя страна Китай се пробва да завоюва там повече въздействие, като финансира огромни инфраструктурни планове на някои острови - това поражда паники, тъй като те ще се окажат задължени на Пекин, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР