Байдън и Зеленски ще се срещнат в САЩ следващата седмица

...
Президентът на САЩ Джо Байдън планира да се срещне с
Коментари Харесай

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски следващата седмица около заседанията на Общото събрание на ООН, според много служители, запознати с плановете.

Остава неясно дали срещата ще се проведе в Ню Йорк или по-късно през седмицата в Белия дом. Източник, запознат с въпроса, каза пред CNN, че се очаква Зеленски да пътува до Вашингтон, окръг Колумбия, след спирането си в Ню Йорк.

Байдън и Зеленски са планирани да говорят пред събранието във вторник.

Зеленски планира да използва лично появяване на годишната среща, за да призове за повече подкрепа за Украйна, тъй като тя продължава да води контраофанзива срещу Русия. Освен обръщение към събранието, той планира няколко срещи с други световни лидери в Ню Йорк, според хора, запознати с плановете.

Сред неговите цели ще бъде да се опита да убеди нациите, които не са заели твърда позиция срещу войната, да бъдат по-силни в осъждането си на Русия.

Сред срещите му ще бъде с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи израелското правителство в четвъртък.

За последно Байдън се срещна лично със Зеленски в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Литва през юли. Преди това мъжете преговаряха през май на срещата на върха на Г-7 в Япония. Въпреки подкрепата от Съединените щати за участие на срещата на върха на Г-20 миналата седмица в Индия, Зеленски не получи покана от домакините.

За последно той пътува до Съединените щати през декември, като за първи път напуска Украйна от началото на инвазията на Русия.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ отказа коментар.

Държавният секретар Антъни Блинкен се срещна със Зеленски в Киев миналата седмица като част от пътуване, насочено отчасти към обединяване на САЩ и Украйна преди дипломатическата среща. Първият американски дипломат каза на украинския президент, че САЩ са „решени да продължат да вървят рамо до рамо“ с Украйна.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР