Президентът на САЩ Джо Байдън отправи пламенен призив за по-строги

...
Президентът на САЩ Джо Байдън отправи пламенен призив за по-строги
Коментари Харесай

Джо Байдън призова за по-строги ограничения за огнестрелните оръжия в САЩ

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън насочи разгорещен апел за по-строги ограничавания върху огнестрелните оръжия, в тирада във връзка годишнината от приемането на първия важен федерален закон за надзор над огнестрелните оръжия от близо три десетилетия. Той обаче акцентира, че това е единствено " значима първа стъпка ", оповестява Асошиейтед прес, предава Българска телеграфна агенция.

Той прикани гласоподавателите да не избират конгресмените, които се опълчват на тези ограничения.

" Молитвите са положителни. Те са значими само че няма да спрат " насилието, съобщи Байдън, настоявайки Конгресът да предприеме по-активни стъпки за ограничение на достъпа до оръжия. " Трябва да предприемете дейности. Трябва да действате. Трябва да извършите нещо. "

" Ако този Конгрес откаже да работи, имаме потребност от нов Конгрес ", добави той.

Байдън поздрави събралите се на срещата в Кънектикът, целяща да поддържа на контрола над огнестрелните оръжия. Мнозина от тях са оживели след набези с огнестрелно оръжие и членове на фамилиите на жертви. Президентът акцентира, че те са трансформирали " болката си в цел " и даде обещание да не се отхвърля от битката си за по-строги закони.

Приетият предходната година закон, ограничителен достъпа до огнестрелни оръжия, беше подписан няколко седмици откакто въоръжен нападател лиши живота на 19 деца от начално учебно заведение и двама учители в Увалде, щата Тексас, напомня АП. С този закон бяха засилени инспекциите на предишното на най-младите купувачи на оръжия. Целта му е да не разреши на причинителите на домашно принуждение да получават достъп до огнестрелни оръжия и да помогне на щатите да вкарат закони за " аления байрак ", които улесняват отнемането на оръжия от хора, за които се счита, че са рискови.

Байдън изброи няколко метода, по които съгласно него законът от 2022 година към този момент е оказал влияние.

Засилените инспекции на ФБР са блокирали повече от 200 покупко-продажби на купувачи под 21-годишна възраст. Увеличени са правосъдните преследвания на нелицензирани продавачи на оръжие, а в над 100 случая в цялата страна са наложени нови санкции за трафик на оръжие. Двойно са се нараснали наказателните преследвания против лица, които продават огнестрелни оръжия без лиценз.

" Ако този закон беше в действие преди една година, щяха да бъдат избавени човешки животи ", твърди Байдън.

Той уточни и наредбите, които усилват финансирането на психиатричните услуги и ограниченията за сигурност, както и засилените инспекции на купувачите под 21 години. Той още веднъж настоя за всеобщи инспекции на предишното на купувачите и за възбрана на щурмовите оръжия.

Тези ограничения са част от политическата платформа за 2024 година, която беше съвсем немислима за демократите още по време на мандата на Барак Обама, отбелязва АП.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР