Президентът на САЩ Джо Байдън отпътува за участие в срещата

...
Президентът на САЩ Джо Байдън отпътува за участие в срещата
Коментари Харесай

Байдън отпътува за Индия, за участие в срещата на Г-20, след което ще посети и Виетнам

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отпътува за присъединяване в срещата на върха на Г-20 в Индия, след което ще посети и Виетнам, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Байдън ще дойде по-късно през днешния ден в Индия, където първо ще има двустранна среща с премиера Нарендра Моди. Утре и в неделя ще бъдат формалните срещи на водачите на Г-20. От тях ще отсъства президентът на Русия Владимир Путин, който даже няма да приказва по видеконферентна връзка. Китайският водач Си Дзинпин също няма да участва на форума, а министър председателят на Испания Педро Санчес ще го пропусне поради позитивен тест за коронавирус.

В неделя след края на форума на Г-20 Байдън идва във Виетнам, където тематиката за съперничеството на Съединени американски щати с Китай ще бъде на напред във времето. Но се чака и да бъде наранена тематиката за човешките права.

Визитата във Виетнам ще е превъзмогване на още един стадий в задълбочаване на двустранните връзки сред Вашингтон и Ханой. От 1995 година всички президенти на Съединени американски щати са се отбивали във Виетнам. От десетилетия двете страни работят за прекосяване оттатък мъчителното общо завещание на Виетнамската война, съобщи по-рано през седмицата Джейк Съливан, основният консултант по дипломатическите въпроси на Байдън.

В Ханой, където Байдън ще остане и в понеделник, той ще се преклони на монумента, отдаден на Джон Маккейн, някогашен воин от Виетнамската война и водеща фигура в американската Републиканска празненство, умрял през 2019 година

В Ханой Байдън ще има срещи с президента и премиера на Виетнам. Той ще взе участие и в среща с шефовете на виетнамски компании.

Експерти чакат двете страни да сключат всеобхватно стратегическо партньорство - най-висшата степен на дипломатическо доближаване.

Виетнам до момента е имал сходни партньорства единствено с Русия, Индия, Северна Корея и Китай.

Визитата на Байдън във Виетнам ще бъде осъществена малко откакто американска държавна комисия за религиозните свободи разгласява отчет, в който разкритикува систематичното и както наподобява влошаващо се положение на свободите във Виетнам. А Държавният департамент посочи, че има обилни проблеми по отношение на човешките права в страната.

Междувременно Белият дом заяви, че пробата за КОВИД-19 на президента на Съединени американски щати Джо Байдън още веднъж е дал негативен резултат, откакто по-рано през седмицата брачната половинка му Джил получи позитивна диагноза, съобщи Ройтерс. Междувременно пробата за КОВИД-19 на първата дама Джил Байдън през днешния ден също е бил негативен, добави Белият дом.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР