Президентът на САЩ Джо Байдън отдаде почит на паметта на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън отдаде почит на паметта на
Коментари Харесай

Байдън отдава почит към Джон Кенеди

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отдаде респект на паметта на президента Джон Ф. Кенеди, погубен в Далас на днешния ден преди 60 години, като го назова " воин от войната, сенатор, общественик ", оставил своя отпечатък в американската история, съобщи Франс прес.

Смъртта му е " определящ миг, загуба и дълбока контузия, която раздруса душата на нашата нация ", написа в изказване актуалният президент на Съединени американски щати и си напомня момента, в който като млад възпитаник научава новината, " с нос, забит в новините, в безмълвие, като останалата част от страната ".

Джон Ф. Кенеди, който също като Байдън е бил част от от Демократическата партия, е определен за президент на 43-годишна възраст през 1960 година, напомня Българска телеграфна агенция. 

Той " зададе явен курс на нашата нация по толкоз доста от огромните въпроси на 20 век - от гражданските права до правото на глас и равното възнаграждение за дамите ", напомня сегашният президент на Съединени американски щати.

Джей Еф Кей " в никакъв случай не спря да прави всичко допустимо, с цел да построи Америка, която дава отговор на най-високите му идеали ", добави Байдън.

Около 12:30 ч. на 22 ноември 1963 година, когато президентската лимузина минава около тълпата, събрала се по улиците на Далас, проехтяват изстрели и Джон Фицджералд Кенеди пада, до момента в който брачната половинка му Джаки е до него. Държавният глава на Съединени американски щати е разгласен за мъртъв в болничното заведение в 13,00 ч.

През 1964 година комисията, проверяваща убийството му, стига до заключението, че причинителят Лий Харви Осуалд - някогашен боен, живял в Съюз на съветските социалистически републики - е работил самичък. Но убийството на президента Кенеди и до през днешния ден поражда безчет спекулации, напомня Агенция Франс Прес. През декември предходната година Националният списък на Съединени американски щати разгласява повече от 13 000 документа, свързани с убийството. Но Белият дом блокира публикуването на хиляди други, като се базира на опасения за националната сигурност.

По данни на Националния списък 99 % от наличието към този момент е налично за обществеността.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР