Президентът на САЩ Джо Байдън определи щурма срещу Капитолия от

...
Президентът на САЩ Джо Байдън определи щурма срещу Капитолия от
Коментари Харесай

Байдън: Щурмът на 6 януари беше опит за държавен преврат

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дефинира щурма против Капитолия от 6 януари 2021 година като опит за държавен прелом, оповестяват Reuters и The Hill.

" Агресивната навалица на 6 януари 2021 година, подкрепяна и поощрявана от победения някогашен президент (Доналд Тръмп - б.р.), искаше посредством принуждение да получи това, което той загуби при гласуването... Именно по тази причина сме се събрали през днешния ден тук. За да се надигнем против тези сили в Америка, които слагат властта над правилата - силите, които направиха опит за прелом, прелом против законно изразената воля на американския народ, посявайки подозрения, измисляйки обвинявания, пробвайки се да откраднат от народа изборите от 2020 година " - съобщи Байдън в своя тирада в Атланта.

По думите му, офанзивата от 6 януари е представлявала опит да се наложи волята на тълпата и да бъде анулиран резултатът от свободни и обективни избори.

" Опитаха се да ни наложат волята на тълпата, да анулират свободни и почтени избори и за първи път в историята на Америка да пресечен процеса на спокойно предаване на властта ", акцентира президентът.

По думите му, тези сили са претърпели крах, само че бъдещето на демокрацията е било застрашено.

Припомняме, на годишнината от офанзивата против Капитолия Байдън назова Тръмп опасност за демокрацията.

На 6 януари 2021 година експрезидентът Доналд Тръмп съобщи пред свои последователи на протест, провеждащ се покрай Белия дом, че изборите са " откраднати " и му е отнета успеха. След това тълпата потегли към постройката на Конгреса, където се организираше процедурата по одобряване на успеха на Джо Байдън на президентските избори.

Протестиращите нахлуха в Капитолия, при което последва незабавна евакуация на членовете на Конгреса и преустановяване на всички законодателни процедури. вицепрезидентът Майк Пенс също беше евакуиран.

Няколко часа по-късно полицията съумя да освободи постройката от вандалстващите стачкуващи. Съвместното съвещание на двете камари беше обновено и успеха на Байдън беше одобрена.

При провокираните от последователите на Тръмп вълнения починаха петима души, стотици бяха ранени.

Бяха формирани каузи против повече от 700 участници в нападението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР