Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Върховния съд

...
Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Върховния съд
Коментари Харесай

Байдън определи решението на Върховния съд за абортите като трагична грешка


Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дефинира решението на Върховния съд на страната, анулиращо правото на аборт, като трагична неточност и като резултат от " екстремистка идеология ", предадоха международните организации. Той назова днешния ден " печален " за Върховния съд, само че и за цялата страна.

" Здравето и животът на дамите в тази страна са в този момент в заплаха ", акцентира демократът в послание към нацията. Той подчертава, че в този момент Съединени американски щати застават в позицията на изключение в света.

Байдън прикани да се продължи битката по един кротичък метод и да се отбрани пред урните правото на аборт и всички други персонални свободи. Призивът бе насочен няколко месеца преди изборите за Конгрес в средата на ноември, които се обрисуват сложни за демократичния лагер на Байдън.

Върховният комисар по правата на индивида Мишел Бачелет съобщи, че анулирането на правото на аборт, решено от Върховния съд на Съединени американски щати, е ужасяващ удар, нанесен по човешките права на дамите и по равенството на половете. Тя дефинира решението на Върховния съд на Съединени американски щати като огромно оттегляне.

Американските щати Калифорния, Орегон и Вашингтон се ангажираха дружно да пазят правото на аборт, се споделя в изказване на губернаторите на трите прогресивни щата.

Те се ангажират " да пазят достъпа до репродуктивни здравни грижи, включително и до аборт и контрацептиви, и се ангажират да пазят пациентките и лекарите против опитите на други щати " да изнесат своите забрани за аборти в техните три щата ".

Реакция имаше и от премиера на Канада Джъстин Трюдо, който дефинира решението на Върховния съд на Съединени американски щати като извънредно.

Той сподели, че с цялото си сърце застава до милионите американци, които ще изгубят законното си право на аборт. Трюдо добави, че нито едно държавно управление, нито един политик, нито един човек не би трябвало да диктуват на една жена какво може или не може да направи с тялото си.

Френският президент Еманюел Макрон пък изрази страдание от решението на Върховния съд на Съединени американски щати и акцентира, че " абортът е фундаментално право на всички дами ", съобщи Франс прес. " Трябва да го пазиме. Изразявам моята взаимност с дамите, чиито свободи са сложени през днешния ден под въпрос от Върховния съд на Съединени американски щати ", съобщи той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР