Президентът на САЩ Джо Байдън одобри в събота допълнителни 200

...
Президентът на САЩ Джо Байдън одобри в събота допълнителни 200
Коментари Харесай

Джо Байдън одобри военна помощ за Украйна за още 200 млн. долара

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди в събота спомагателни 200 милиона $ за оръжия и друга помощ за Украйна, обявиха от Белият дом, съобщи Ройтерс. Решението е реалност, откакто украинските управляващи споделиха, че тежкият обстрел от страна на съветските сили заплашва опитите за евакуация на цивилни.

С днешното решение общата помощ на Съединени американски щати, предоставена на Украйна, доближава 1,2 милиарда $ от януари 2021 година насам и общо 3,2 милиарда $ от 2014 година насам, когато Русия анексира Кримския район на Украйна, съгласно висши чиновници на американската администрация, представени от Ройтерс.

В меморандум до държавния секретар Антъни Блинкън президентът Джо Байдън подреди до 200 млн. $, отпуснати посредством Закона за задгранична помощ, да бъдат избрани за защитата на Украйна.

Средствата могат да бъдат употребявани за оръжия и други отбранителни продукти от запасите на Министерството на защитата на Съединени американски щати, както и за военно образование и обучение в помощ на Украйна против нахлуването на съветските сили.

Ройтерс показва, че към този момент Пентагонът няма коментар по отношение на спомагателната помощ и какви типове оръжия ще бъдат включени в нея.

Агенцията припомня, че Украйна желае повече противотанкови ракетни комплекси Javelin и ракети Stinger, с цел да могат да бъдат сваляни съветски самолети.

Последната партида оръжия, предоставени от Съединените щати през февруари, включваше стрелково оръжие, бронежилетки и разнообразни муниции в поддръжка на бранителите на фронтовата линия на Украйна, както и противовъздушни системи, съгласно Пентагона.

В четвъртък вечерта пък Конгресът на Съединени американски щати утвърди 13,6 милиарда $ незабавна помощ за Украйна, като част от пакет от 1,5 трилиона $ за финансиране на държавното управление на Съединени американски щати до края на септември тази година.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР