Президентът на САЩ Джо Байдън обяви пред гостуващия му в

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви пред гостуващия му в
Коментари Харесай

document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement;

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи пред гостуващия му в Белия дом министър председател на Ирак Мустафа ал Казими, че ще има нова фаза в американското военно наличие в Ирак и заяви, че до края на годината ще завърши американската военна бойна задача в тази страна, предадоха международните организации.

" В края на годината към този момент няма да сме на бойна задача в Ирак, само че нашето съдействие против тероризма ще продължи даже в тази нова фаза, която ние обсъждаме ", съобщи Байдън. Той изясни, че ролята на американските военни в Ирак ще бъде да приготвят и подкрепят иракските сили в битката им с джихадистката формация Ислямска страна. Байдън обаче не заяви нито съответен график, нито съответни елементи по отношение на числеността само че военнослужещите в Ирак.

" Нашата връзка е по-солидна, след като и да е било ", съобщи от своя страна министър председателят на Ирак, който пристигна във Вашингтон, с цел да търси политически сигнал, който ще му разреши да консолидира нестабилната му позиция вкъщи три месеца преди парламентарните избори.

Сега в Ирак има 2500 американски военнослужещи, фокусирали се главно в оказване на опозиция на това, което е останало от ИД. Промяната на американската задача в Ирак не се чака да има огромно влияние, защото Съединени американски щати към този момент се концентрираха върху образованието и съветването на иракските военни, тъй че те да могат да се пазят сами от ИД.

По-голямата част от американските военни, пратени в Ирак, през 2014 година в границите на многонационалната коалиция против ИД, се изтеглиха при президентството на Доналд Тръмп.

Сега с оповестението на края на бойната задача на американските сили, иракският министър председател се надява да върне до известна степен въздействието над могъщите проирански фракции, групирани в обединението Хашд аш Шааби, която е по едно и също време и паравоенна, и интегрирана в държавните структури. За проиранските фракции се подозира, че от началото на годината са направили петдесетина офанзиви против американски обекти в Ирак. Неотдавна те непосредствено желаеха изтеглянето на всички американски военнослужещи от страната. Но е малко евентуално това да стане, защото кафези на ИД не престават да работи в Ирак. Неотдавна те поеха отговорност за кървясъл атентат в Багдад. Сега последното нещо, което Съединени американски щати желаят, е да се изтеглят от Ирак, с цел да се озоват в същата обстановка, няколко години по-късно, когато ИД ще се е завърнала, споделят дипломатически източници. Байдън в този случай рискува да понесе политическа цена, в случай че сюжетът от 2011 година се повтори. Американското евакуиране от Ирак през тази година по-късно бе несъмнено като огромна стратегическа неточност, разрешила появяването на ИД.

Освен това и дума не може да става за Вашингтон да остави Ирак на иранското въздействие в разгара на засилващото се напрежение сред Иран и Съединени американски щати, макар желанието на тези две страни да спасят интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия, подписано през 2015 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР