Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес в столицата на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес в столицата на
Коментари Харесай

Байдън обяви всеобхватно стратегическо партньорство между САЩ и АСЕАН

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи през днешния ден в столицата на Камбожа Пномпен, че Съединени американски щати и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) ще повдигнат равнището на дипломатическите си връзки до всеобхватно стратегическо партньорство, предадоха международните организации. Новината идва в миг, в който Съединени американски щати се пробват да парират китайското въздействие в района.

В тирада пред участниците в срещата на върха на АСЕАН в камбоджанската столица Байдън удостовери подсилване на партньорството със страните от групата и сподели, че е изискал от Конгреса да утвърди отпущането на 850 милиона $ за вложения в нови начинания, посредством които самият АСЕАН ще стане по-силен, както и за увеличение на свързаността на Югоизточна Азия.

" АСЕАН е в центъра на Индо-Тихоокеанската тактика на моята администрация и ние ще продължим да укрепваме нашите задължения ", съобщи той.

Байдън добави, че АСЕАН и Съединени американски щати ще работят дружно за справяне на най-големите провокации на съвременността, включително климатичните промени и заканите за върховенството на закона, до момента в който построяват един Индо-Тихоокеански регион, който е отворен, свободен, постоянен, проспериращ, резистентен и сигурен.

По-рано през днешния ден съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан сподели, че Съединени американски щати могат да оказват помощ на страните от АСЕАН в битката с противозаконния лов на риба и трафик на артикули. В това съдействие ще се употребяват радиочестоти от търговски спътници, които ще оказват помощ за следене на противозаконния трафик. Кораби ще могат да бъдат проследени, даже и в случай че техните автоматизирани системи за идентификация са изключени.

Технологията може също по този начин да усъвършенства способността на страните от района да реагират на бедствия и на филантропични рецесии, разясни Съливан.

Той сподели, че на срещата на върха на АСЕАН Байдън ще приказва с сътрудниците си за потребността от независимост на корабоплаването и от законна невъзпрепятствана търговия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР