Президентът на САЩ Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп,

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп,
Коментари Харесай

Байдън: Тръмп представлява заплаха за демокрацията в САЩ

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън упрекна предшественика си Доналд Тръмп , че съставлява непрекъсната опасност за американската народна власт . Обвинението той насочи в тирада във връзка годишнината от смъртоносната офанзива против Капитолия, осъществена от поддръжници на Тръмп, съобщи Ройтерс.

В речта си Байдън предизвести, че погрешните изказвания на Тръмп, че изборите за президент през ноември 2020 година са били откраднати от него посредством необятно публикувани измами при гласуването, могат да нарушат върховенството на закона и да подкопаят изборите в бъдеще.

" Трябва да сме безусловно наясно какво е правилно и какво е неистина. Ето каква е истината: Бившият президент на Съединените щати на Америка е основал и популяризирал мрежа от неистини за изборите през 2020 година Той направи това, тъй като цени властта повече от правилата ", съобщи Байдън.

Байдън прекара по-голямата част от първата си година на поста концентриран върху реализирането на личната си управленческа стратегия, вместо да гледа обратно и в това отношение речта му бележи смяна, отбелязва организацията.

Но демократите, шепа републиканци и доста самостоятелни наблюдаващи предизвестиха, че вредите, които Тръмп е нанесъл преди протеста - в подстрекателска тирада пред поддръжници, в която той повтори своите лъжливи предизборни изказвания и ги прикани да отидат в Капитолия и да " се борят по всевъзможен начин ", с цел да " спрат кражбата " - не престават да се демонстрират.

" На днешния ден преди една година на това свещено място демокрацията беше атакувана. Просто беше атакувана ", сподели Байдън. " Волята на народа беше атакувана. Конституцията, нашата Конституция, беше изправена пред най-сериозната опасност ", съобщи той.

Байдън добави, че " за първи път в нашата история президент не просто е изгубил изборите, а се е опитал да предотврати мирното предаване на властта ". Той осъди Тръмп за това, че е гледал безредиците по малкия екран " и не е направил нищо в продължение на часове ".

Според социологическо изследване на Ройтерс/Ипсос към 55 на 100 от гласоподавателите републиканци имат вяра на погрешното изказване на Тръмп, което беше отхвърлено от десетки съдилища, щатски изборни служби и членове на администрацията на самия Тръмп.

Четирима души починаха в траялия часове безпорядък преди година, един служител на реда умря на идващия ден след конфликтите с бунтовниците, а четирима по-късно се самоубиха. Около 140 полицейски чиновници бяха ранени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР