Президентът на САЩ Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп,

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп,
Коментари Харесай

Байдън нарече Тръмп заплаха за демокрацията на годишнината от щурма срещу Капитолия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън упрекна предшественика си Доналд Тръмп, че съставлява продължаваща опасност за американската народна власт в тирада във връзка годишнината от кръвопролитната офанзива против Капитолия (сградата на Конгреса на САЩ) от последователи на Тръмп, които се пробваха да преобърнат изборното му проваляне през 2020 година, съобщи " Ройтерс "

Говорейки в постройката с бял купол, която беше сцена на метежа на 6 януари 2021 година, Байдън предизвести, че лъжливите изказвания на Тръмп, че изборите са му били откраднати посредством всеобща изборна машинация, могат да наруши върховенството на правото и да подкопаят бъдещи избори.

" Трябва да сме безусловно ясни какво е истина и какво е неистина. Ето истината: някогашен президент на Съединените американски щати сътвори и популяризира мрежа от неистини по отношение на изборите през 2020 година Той го направи, тъй като цени властта над правилата ", настоя Байдън.

Речта беше отклоняване за Байдън, който прекара по-голямата част от първата си година на ръководство, фокусиран върху преследването на личния си дневен ред, вместо да гледа обратно.

Но демократи, шепа републиканци и доста самостоятелни наблюдаващи предизвестиха, че вредите, нанесени на Тръмп преди метежа - в запалителна тирада пред поддръжниците си, в която той повтори подправените си предизборни изказвания и ги увещава да отидат до Капитолия и да се " борят като пъкъл " да " спрат кражбата " - задържа се.

" Днес преди една година на това свещено място демокрацията беше атакувана. Просто беше атакувана ", сподели Байдън. " Волята на народа беше подложена на офанзива. Конституцията, нашата Конституция беше изправена пред най-сериозните закани. "

Байдън добави, че " за първи път в нашата история президент не просто е изгубил изборите, а се е опитал да предотврати мирното прекачване на властта ". Байдън осъди Тръмп, че е гледал протеста по малкия екран " и не прави нищо с часове ".

Според изследване на Reuters/Ipsos, към 55% от републиканските гласоподаватели имат вяра в подправеното изказване на Тръмп, което беше отхвърлено от десетки съдилища, държавни изборни отдели и членове на личната администрация на Тръмп.

Четирима души починаха в многочасовия безпорядък, до момента в който един служител на реда умря в деня след борбата с бунтовниците, а четирима по-късно починаха от самоубийство. Ранени са към 140 служители на реда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР