Президентът на САЩ Джо Байдън обеща на украинския президент Володимир

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обеща на украинския президент Володимир
Коментари Харесай

Байдън обеща на Зеленски: 700 танка, 1000 бронирани машини, 2 млн. снаряда, още помощ за $500 млн.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание на украинския президент Володимир Зеленски спомагателна помощ на стойност 500 млн. $, а също и над 500 танка и 1000 бронирани машини.

Това заяви организация УНИАН.

 

Официално за новия пакет от помощи за Киев ще бъде обявено на следващия ден, 21 февруари, разяснява организацията.

 

Според " Вашингтон пост " визитата на Байдън е била съгласувана с Москва, с цел да бъдат избегнати ексцесии сред двете нуклеарни сили.

 

" Анонсираният през днешния ден пакет включва муниции за ракетни системи HIMARS и гаубици, повече противотанкови системи, в това число Javelin, 1000 артилерийски системи,  2 млн. артилерийски снаряда, системи за въздушно наблюдаване, с цел да се отбрани украинският народ от бомбардировките ", съобщи президентът на Съединени американски щати на конференция със Зеленски.

 

" По-късно тази седмица ще обявим нови наказания против високопоставени съветски лица и компании, които се пробват да избегнат глобите и да зареждат съветската военна машина ", добави Байдън.

 

Освен това Съединени американски щати ще отделят милиарди бюджетна помощ, с цел да оказват помощ в обезпечаването на съществени услуги за украинските жители, означи американският президент.

 

Байдън дойде с трен къ 8.30 сутринта, организира разговор  на четири очи със Зеленски и незабавно след брифинга напусна украинската столица. Престоят му в Киев бе към 5 часа.

В обществените мрежи се появиха фрагменти, снимани отдалече,  по какъв начин кортежът му напуща Киев.

Американският президент е отпътувал за Варшава.

 

А в това време, в деня на ненадейната му аудиенция, на Алеята на смелостта в Киев бе сложена табела с името на Джо Байдън. Там той ще си прави компания с някогашния министър председател на Англия и настоящия президент на Полша Анджей Дуда.

Снимката на табелата бе публикувана в понеделник, 20 февруари, от журналистката от стратегия " Факти " на ICTV Оксана Михайлова.

Алеята на смелостта в Киев бе открита на 23 август 2022 година от президента на Украйна Володимир Зеленски в чест на 31-ата годишнина от независимостта на Украйна.

По време на откриването Зеленски уточни, че на нея ще бъдат поставени имената на политически водачи и ръководители на страни-партньори, които оказват помощ на Украйна след съветското навлизане.

 

Това е първата от 15 години аудиенция на американски президент в Украйна. Предишната беше през април 2008 година на Джордж Уокър Буш, който беседва с президента Виктор Юшченко.

" Ню Йорк таймс " написа, че тайнствеността, подбудена от съображения за сигурност, е подтикнала Белия дом да разисква графика му в неделя вечерта (очакваше се президентът към този момент да е във Варшава сутринта) с пояснението, че той се готви да отпътува, до момента в който в действителност към този момент е бил " на половин свят разстояние ". Потеглил е за Киев в събота вечерта без предупреждение, след една от дребното вечери на открито със брачната половинка си.

Байдън фактически дошъл в Полша, само че оттова се придвижил с трен през границата. Белият дом удостовери визитата едвам откакто фотоси се появиха в обществените мрежи в Украйна.

Вестникът написа и че не е известно по какъв начин визитата в Киев ще се отрази на графика му във Варшава, където той след среща (във вторник сутрин) с полския си сътрудник Анджей Дуда трябваше да произнесе тирада следобяд - в същия ден, когато за Украйна приказва и съветският държавен глава Владимир Путин.

 

Пред Байдън съгласно " Гардиън ", които цитира осведомен авансово с пътуването публицист, били показани редица благоприятни условия за визитата, в това число среща на полско-украинската граница или в Лвов, само че президентът настоял на Киев като знак на съпротивата против нашествието.

Байдън е бил в Киев шест пъти до момента, само че не и като президент.

И други държавни и държавни ръководители са посещавали страната в последната година.

Същевременно " фактът, че американският президент се среща с водача на Украйна в сърцето на столицата в разгара на пълномащабен спор, е важен и алегоричен ", отбелязва Би Би Си.

Зеленски бе в Съединени американски щати в края на декември - първо известно посещаване в чужбина, откогато стартира войната. Преди два дни той предизвести участниците в Мюнхенската конференция по сигурността за рисковете от интернационална " отмалялост " от поддръжката за Украйна и потребността от единение.

 

Превод и редакция Епицентър.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР