Президентът на САЩ Джо Байдън нарече китайския президент Си Дзинпин

...
Президентът на САЩ Джо Байдън нарече китайския президент Си Дзинпин
Коментари Харесай

Байдън нарече Си Дзинпин диктатор

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова китайския президент Си Дзинпин деспот по време на акция за набиране на средства в Калифорния. Това заяви БиБиСи.

Коментарите му идват ден откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се срещна със Си Дзинпин в Пекин, в опит за облекчение на напрежението сред двете суперсили.

По думите на Байдън, Си Дзинпин е обезпокоен от неотдавнашното напрежение към , който беше отклонен отвън курса си над Съединени американски щати.

Причината, заради която Си Дзинпин беше доста смутен, във връзка с това, че смъкнах този балон, цялостен с шпионско съоръжение в него, беше, че той не знаеше, че е там. Това е огромен позор за диктаторите, когато не знаят какво се е случило, разясни американският президент.

Посещението на Антъни Блинкън в Пекин, първото на върховен посланик на Съединени американски щати от съвсем пет години, възобнови връзките на високо равнище сред двете страни. И Байдън, и Си Дзинпин го приветстваха като добре пристигнало развиване. Но Блинкън акцентира, че сред двете страни остават огромни разлики.

Вашингтон и Пекин от дълго време имат разногласия по редица въпроси, в това число търговията, човешките права и Тайван. Но връзките се утежниха изключително през последната година. С идните избори в Съединени американски щати и напрежението с Китай, което се обрисува като политически проблем, някои републикански сенатори нападнаха администрацията на Байдън, че е " мека " към Китай.
 Блинкън и Дзинпин взаимно се увериха в почитание на държавно равнище
Блинкън и Дзинпин взаимно се увериха в почитание на държавно равнище

Срещата им беше оповестена единствено час преди да започне
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР