Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Китай бомба със закъснител

...
Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Китай бомба със закъснител
Коментари Харесай

Байдън: Китай е бомба със закъснител заради слабия си растеж

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова Китай " бомба със закъснител " поради икономическите провокации за Пекин и съобщи, че страната има проблеми поради слабия напредък, съобщи Ройтерс.

" Те имат известни проблеми. Това не е добре, тъй като когато неприятни хора имат проблеми, те вършат неприятни неща ", сподели Байдън по време на събитие за набиране на средства в Юта, предава Българска телеграфна агенция.

Забележките на Байдън припомнят на мненията, които той направи по време на друго такова събитие, когато загатна президента Си Цзинпин като " деспот ". Китай назова тези забележки провокация.

Тези мнения бяха направени малко откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън приключи посещаване в Китай, ориентирано към стабилизиране на връзките, които Пекин дефинира като намиращи се в най-ниската си точка от установяването на формалните връзки през 1979 година

Китай може би навлиза в епоха на доста по-бавен стопански напредък със застой на потребителските цени и заплатите, което контрастира с инфлацията в други елементи на света, показва Ройтерс.

Съединените щати, най-голямата стопанска система в света, се борят с висока инфлация и се следи постоянен пазар на труда.

" Китай е в неволя ", съобщи Байдън през вчерашния ден. Той добави, че не желае да нарани Китай и желае рационални връзки с тази страна.

В сряда Байдън разпореди забрани за някои нови американски вложения в Китай в чувствителни технологии като компютърни чипове. Китай, който има втората по величина стопанска система в света, съобщи, че е " съществено угрижен " заради възбраната и си резервира правото да предприеме реципрочни ограничения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР