Президентът на САЩ Джо Байдън критикува Доналд Тръмп и неговите

...
Президентът на САЩ Джо Байдън критикува Доналд Тръмп и неговите
Коментари Харесай

Байдън обвини републиканците в екстремизъм

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подлага на критика Доналд Тръмп и неговите " екстремистки " поддръжници, като ги назова врагове на американската народна власт в обръщението си към нацията, излъчено в праймтайма на телевизионните мрежи.

В речта си във Филаделфия - люлката на американската народна власт, президентът стартира офанзива против републиканците, които одобряват идеологията на Тръмп " Да създадем Америка още веднъж велика " /MAGA/, и прикани личните си поддръжници да отвърнат на удара.

" Доналд Тръмп и републиканците от групата MAGA показват екстремизъм, който заплашва самите основи на нашата република ", сподели Байдън, говорейки покрай мястото, където преди повече от два века са признати Декларацията за самостоятелност и Конституцията на Съединени американски щати.

" Те одобряват гнева. Те процъфтяват в хаоса. Те не живеят в светлината на истината, а в сянката на лъжата. В Америка няма място за политическо принуждение. Точка. Няма. Никога няма да има ", предизвести 79-годишният демократ - по отношение на миналогодишното нахлуване на Капитолия в Съединени американски щати от твърдолинейни последователи на Тръмп, отказващи да одобряват провалянето му.

Като уточни възбраната за аборти, защитавана от твърдолинейните консерватори в цялата страна и опасенията за ограничението на други свободи - от контрацепцията до еднополовите бракове - американският водач упрекна " силите на MAGA ", че са " решени да върнат страната обратно ".

Тъй като контролът над Конгреса е сложена на карта през ноември, Байдън се обърна непосредствено към републиканците от главното течение да обединят напъните си с демократите и да отхвърлят политиката на Тръмп, която към момента има въздействие върху огромна част от неговата партия.

В речта си Байдън даде да се разбере по-ясно от всеки път, че демократите имат намерение да трансфорат междинните избори в референдум за Тръмп, като съобщи, че Републиканската партия е напълно " доминирана, ръководена и сплашвана " от някогашния президент и неговата стратегия MAGA.

" И това е опасност за тази страна ", сподели той и настоя, че американската народна власт би трябвало да бъде предпазена. " Да я защитим. Застанете в нейна отбрана ", прикани Байдън.

След избирането си през 2020 година ветеранът-политик в началото планираше да води тази борба посредством разговор с умерените републикански законодатели и посредством стопански и обществени политики, ориентирани към междинната класа.

Но диалозите за помиряване затихнаха, откакто социологическите изследвания демонстрираха, че водачът на демократите е по-добре да бъде по-агресивен.

Миналата седмица Байдън упрекна поддръжниците на Тръмп, че са обзети от " полуфашизъм ".

Терминът провокира отвращение в редиците на консерваторите - водачът на републиканското малцинство в Сената Кевин Маккарти упрекна Байдън, че той " очерня " милиони " работливи, спазващи закона жители ".

" С цялото ми почитание, господин президент, няма нищо неприятно в душата на Америка ", отвърна републиканският сенатор и дълготраен поддържник на Тръмп Линдзи Греъм след речта на Байдън. " Американският народ страда поради вашата политика ".

Ново социологическо изследване, оповестено в четвъртък от " Уолстрийт джърнъл ", демонстрира, че в случай че междинните избори се проведат през днешния ден, 47% от имащите право на глас биха дали своят вот за демократите, а 44% - за републиканците. През март републиканците имаха преднина от пет пункта.

Демократите се надяват на поврат на изборите през ноември, на които се гласоподава за всички места в Камарата на представителите и за една трета от местата в Сената. По традиция междинните избори не са в интерес на ръководещата партия.

Напоследък обаче нещата вървят добре за Байдън - инфлацията се забавя, редица негови знакови промени най-сетне бяха прокарани в Конгреса, а Тръмп се бори с поредност от престъпни следствия. Социологическите изследвания демонстрират необятна поддръжка за правото на аборт, което може да разклати позициите на доста републиканци./БГНЕС, Агенция Франс Прес, Би Би Си
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР