Президентът на САЩ Джо Байдън, който трябва да участва във

...
Президентът на САЩ Джо Байдън, който трябва да участва във
Коментари Харесай

Войната трябва да приключи, преди Украйна да може да се присъедини към НАТО, каза Байдън

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който би трябвало да взе участие във значимата среща на върха на НАТО тази седмица във Вилнюс, кацна в Лондон, само че преди заминаването си сподели, че Украйна не е подготвена за участие в алианса. Според него войната, която Русия води, би трябвало да завърши, преди да бъде отправена покана към Киев.

В изявление, излъчено по на 9 юли - същия ден, в който Байдън отпътува за Европа на обиколка в три страни, сподели, че въпреки към момента да е прекомерно рано за приемането на Украйна в НАТО, Съединени американски щати и техните съдружници в алианса ще продължат да дават на Киев оръжията, от които се нуждае, с цел да се отбрани от непровокираното съветско навлизане.

Той сподели, че е разговарял дълго с украинския президент Володимир Зеленски по въпроса, като му е споделил че Съединени американски щати ще продължат да обезпечават сигурност и оръжия за Украйна, както вършат за Израел , до момента в който процесът протича.

„ Мисля, че би трябвало да очертаем разумен път, по който Украйна да може да се класира и да влезе в НАТО “, сподели Байдън, отбелязвайки, че е отхвърлил настояванията на съветския президент Владимир Путин преди войната за ангажимент да не приема Украйна, тъй като алиансът има „ политика на отворени порти “.

Байдън приказва преди едноседмичното си пътешестване, което стартира в Лондон, след което се реалокира във Вилнюс, Литва, за срещата на върха на НАТО на 11-12 юли, преди да отиде във Финландия , с цел да се срещне с водачите на най-новия член на НАТО.

" Не мисля, че в НАТО има единогласие по въпроса дали да се одобри Украйна в фамилията на НАТО в този момент, в този миг, в разгара на войната ", сподели още Байдън пред CNN.

" Ние сме решени да ангажираме всеки сантиметър територия, която е територия на НАТО. Това е ангажимент, който всички сме поели без значение от всичко. Ако войната продължава, тогава всички ние сме във война. Ако казусът е подобен, ние сме във война с Русия ", добави той.

Според него обаче е " прибързано да се каже, да се приканва за гласоподаване в този момент, тъй като има други условия, които би трябвало да бъдат изпълнени, в това число демократизацията и някои от тези въпроси “.
В същото време в обстойно изявление за ABC News от Киев на 9 юли Зеленски още веднъж сподели, че " в никакъв случай " няма да отстъпи нито една територия на Русия, в това число Кримския полуостров , който Кремъл нелегално анексира през 2014 година

Той не оспори обявата на " Вашингтон пост ", съгласно който украински публични лица са споделили на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс по време на неотдавнашно пътешестване до Киев, че задачата на актуалната контраатака е да се приближи Крим и по-късно да се принуди Путин да стартира договаряния.

" Ами... доста е евентуално Путин да бъде заставен да търси разговор с цивилизования свят, за разлика от това по какъв начин беше преди пълномащабното навлизане, тъй като ще бъде отслабен ", сподели Зеленски, за който още няма публично удостоверение дали персонално ще участва на срещата във Вилнюс.

Очаква се срещата на върха на НАТО да одобри декларация за гаранциите за сигурност на Украйна, написа изданието като се базира на четирима представители на съюзническите страни. Предвижда се документът да предпише разпореждания, които ще спомогнат за обединяването на напъните на всички страни, които са подготвени да оказват непрекъсната военна помощ на Украйна. Този документ ще стане основата на гаранциите за сигурност на Украйна до края на войната.

Посещението на Байдън във Англия се случва, откакто няколко съдружници сложиха под въпрос апела му да се изпратят в Украйна. Именно Обединеното кралство, както и Канада, са измежду страните, които показаха угриженост по отношение на доставката на такива бомбите, които са необятно неразрешени заради заплахата, която съставляват за цивилното население.

Съединени американски щати настояват, че те са нужни, защото запасите от оръжие на Украйна понижават. Освен това Русия ги употребява от началото на войната.

В понеделник Байдън ще се срещне с английския министър-председател Риши Сунак . Той не насочи директни рецензии към американския си сътрудник след петъчното известие за касетъчните бомби, само че в събота сподели, че Обединеното кралство е една от 123-те страни, подписали Конвенцията за касетъчните муниции - интернационален контракт, който не разрешава производството или потреблението на тези оръжия.

Други съдружници на Съединени американски щати обаче отидоха по-далеч. Партньорската страна на НАТО Нова Зеландия изрази позиция в неделя, че боеприпасите могат да причинят " големи вреди на почтени хора ".

Президентът на Германия сподели, че страната не би трябвало да " блокира " Съединените щати да изпращат касетъчни бомби в Украйна, като в същото време също отбрани позицията против потреблението на противоречивото оръжие.

„ Позицията на Германия против потреблението на касетъчни муниции е оправдана както постоянно. Но ние не можем в актуалната обстановка да блокираме Съединени американски щати “, сподели Франк-Валтер Щайнмайер пред немската телевизия ZDF. По думите му, в случай че Украйна към този момент няма средства да се пази или в случай че тези, които поддържат засегнатата от война страна, правят отстъпка, „ това ще бъде краят на Украйна “, добави той, въпреки е неговите пълномощия са значително церемониални.

Касетъчните бомби нормално изпускат голям брой по-малки бомбички, които могат да убиват безсистемно на огромна повърхност. Неизбухналите бомби могат да се задържат на земята с години, преди да се взривят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР