Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че би

...
Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че би
Коментари Харесай

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели в понеделник, че би бил подготвен да употребява мощ, с цел да отбрани Тайван, в серия от сериозни мнения по адрес на Китай, които той направи в Токио и за които негов асистент сподели, че те не съставляват смяна на политиката на Съединени американски щати за самоуправляващия се остров, предава Ройтерс.

Коментарът на Байдън, изработен по време на първото му посещаване в Япония след встъпването в служба, наподобява е отклонение от съществуващата в Съединени американски щати политика на по този начин наречената стратегическа неизясненост във връзка с Тайван.

Китай счита острова за своя територия, част от " Един Китай " и споделя, че това е най-чувствителният и значим въпрос в връзките му със Съединените щати.

Когато кореспондент попита Байдън по време на взаимна конференция с японския водач дали Съединените щати биха защитили Тайван, в случай че бъде нападнат, президентът отговори: " Да. Това е задължението, който поехме ", сподели той.

" Ние следваме политиката на един Китай. Подписали сме я и всички планувани съглашения я следват. Но концепцията, че (островът) може да бъде взет със мощ, просто взета със мощ, просто не е, просто не е допустима. "

Той добави, че чака да се случи сходно събитие или да се направи опит (за военно решение-бел.ред.).

След мненията на Байдън чиновник на Белия дом сподели, че няма смяна в политиката по отношение на Тайван. Китайското външно министерство съобщи, че Съединените щати не би трябвало да пазят независимостта на Тайван.

Байдън направи подобен коментар за отбраната на Тайван през октомври. По това време представител на Белия дом сподели, че Байдън не афишира смяна в американската политика за " Един Китай " и думите му бяха коментирани като " гаф ".

Въпреки настояването на Белия дом, че мненията в понеделник не съставляват смяна на американската политика, Грант Нюшам, пенсиониран американски полковник от морската пехота, а в този момент теоретичен помощник в Японския конгрес за стратегически проучвания, сподели, че смисълът е явен.

" Това изказване заслужава да бъде взето съществено ", сподели Нюшам. " Това е задоволително ясно изказване, че САЩ няма да стоят безучастни, в случай че Китай нападна Тайван. "

Байдън направи и други остри мнения по отношение на все по-втвърдената позиция на Китай в района, като сподели, че се надява съветският президент Владимир Путин да заплати цена за нашествието в Украйна частично, с цел да покаже на Китай пред какво ще бъде изправен, в случай че нахлуе в Тайван.

Думите на Байдън евентуално ще засенчат главната цел на визитата му в Япония, стартирането на Индо-тихоокеанска икономическа рамка, широк проект, осигуряващ стопански дирек на Съединени американски щати за ангажираност с района.

Пътуването му включва срещи с водачите на останалите три страни от " Четворката " - Япония, Индия и Австралия.

Кишида акцентира готовността на Токио да заеме по-стабилна отбранителна позиция, нещо, което Съединените щати от дълго време приветстваха.

Кишида сподели, че е споделил на Байдън, че Япония ще обмисли разнообразни разновидности за повишение на отбранителните си качества, в това число способността за отговор, което алармира за евентуална смяна в отбранителната политика на Япония. Това ще включва " доста нарастване " на бюджета за защита, уточни Кишида.

Кишида добави, че е получил поддръжка от Байдън за това, че Япония би трябвало да стане непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на фона на възходящите апели за промяна на съвета. Китай и Русия дружно със Съединени американски щати, Англия и Франция са непрекъснати негови членове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР