Президентът на САЩ Джо Байдън каза в неделя, че коалиционното

...
Президентът на САЩ Джо Байдън каза в неделя, че коалиционното
Коментари Харесай

Байдън: Израелският кабинет има някои от най-екстремните членове, които съм виждал

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели в неделя, че съдружното държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху има някои " от най-екстремните членове " , които е виждал в Израел, и че министрите от кабинета, които поддържат установяването " където си изискат " на Западния бряг, са " част от казуса " в спора.

Байдън показа и информация за напъните на администрацията му да посредничи за съглашение за нормализиране сред Израел и Саудитска Арабия, само че означи, че те към момента са в ранен стадий.

Президентът не загатна тъкмо какво ще е належащо , с цел да предложения Нетаняху в Белия дом, той уточни, че президентът на Израел Исак Херцог ще гостува в Съединени американски щати идната седмица. Херцог беше поканен да приказва на взаимна сесия в Конгреса, която ще означи 75-ата годишнина от независимостта на Израел.

Въпреки че Нетаняху към момента не е получил покана за посещаване, Байдън акцентира, че е " неотстъпчив покровител на Израел ". Той обаче изрази загрижеността си за някои членове на кабинета на Нетаняху, които не поддържат решение за две страни и се опълчват на правата на палестинците. Президентът загатна, че нито един от тях не се е записал в поддръжка на такова решение и болшинството от тях поддържат анексирането на части от Западния бряг.

Този спор от гледната точка на Байдън съставлява проблем, изключително във връзка с членовете на израелското кабинетно държавно управление, които настояват, че Израел може да се откри на всички места, до момента в който палестинците нямат право на наличие в тези региони. Той показа, че смята за неточност тoзи метод на мислене и че решението за крайната сигурност на Израел лежи в двудържавно решение.

Крайнодесният министър на финансите Безалел Смотрич и министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир , които са част от обединението на Нетаняху, показват опозиция против политиката, ориентирана към подсилване на Палестинската администрация. Те също са срещу по-голям надзор на Израел върху Западния бряг и разширение на палестинския стат.
 Критикуват Нетаняху и полицейските сили за безредиците в Западния Бряг
Критикуват Нетаняху и полицейските сили за безредиците в Западния Бряг

Действията на заселниците съставляват " националистически тероризъм "

Вашингтон се отдръпна и от двамата министри в държавното управление на Нетаняху и изрази дълбоки опасения за тях. Миналия месец Белият дом изрази паника от въздействието, което дясното крило на обединението на Нетаняху има върху политиката, изключително заселниците и правосъдната промяна . Трима чиновници на администрацията на Байдън признаха пред The ​​Times of Israel през юни, че Вашингтон не е уверен, че дългогодишният водач на Ликуд управлява.

В изявление за Канал 14 в неделя вечерта, дясна мрежа, подкрепяща Нетаняху, Бен Гвир отговори на мненията на Байдън пред CNN и сподели, че до момента в който Съединени американски щати са най-големият съдружник на Израел, " президентът Байдън би трябвало да осъзнае, че Израел към този момент не е друга звезда в американското знаме. "

" По какъв метод съм екстремист? Като раздават оръжия на жителите на Израел, с цел да могат да се пазят? С това давам цялостна поддръжка на нашите бойци и офицери? Каня Байдън да обиколи Йерусалим и Хеброн, с цел да види, че нашият екстремизъм е последна, голяма обич към страната Израел ", сподели Бен Гвир.

През последните месеци Бен Гвир предложи трагично разширение на достъпа до оръжия на фона на вълната от палестински терористични офанзиви.

В изявлението си в неделя Байдън сподели, че Израел не е напълно отговорен за последното повишаване на насилието на Западния бряг, само че че това е " част от казуса - изключително тези лица в [израелския] кабинет, които споделят... можем да се установим на всички места ние желаеме, [а палестинците] нямат право да бъдат тук. "

Само през първата половина на 2023 година актуалното държавно управление сложи връх за най-вече селищни домове, напреднали за строителство за една година. Той даде опция за основаването на шепа нови противозаконни аванпостове и е в развой на узаконяване на съществуващи, ситуирани надълбоко в Западния бряг, като в същото време не разрешава на палестинците да строят домове в региони под граждански надзор на Израел.
 Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, пояснен
Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, пояснен

Израел се основава на исторически, религиозни и политически причини за законността на селищата

Коментарите демонстрират, че Байдън не приема изцяло настояването на Нетаняху, че той управлява своята коалиция и че крайнодесните му сътрудници дават отговор пред него, а не противоположното.

Байдън добави, че палестинската власт " е изгубила доверието си ", въпреки и освен поради Израел. В резултат на това измежду палестинците се сътвори " вакуум за екстремизъм ". " Има някои доста крайни детайли ", сподели той.

Президентът сподели, че администрацията му е в постоянен контакт с Израел, " пробвайки се да тушира ​​случващото се ".

Той бързо се обърна към рецесията към напъните на израелското държавно управление за главен ремонт на правосъдната система и сподели: " Надяваме се, че Биби ще продължи да се движи към сдържаност в смяната на съда. "

Що се отнася до вероятно съглашение за нормализиране сред Израел и Саудитска Арабия, Байдън сподели: " Ние сме надалеч оттова. Имаме доста да си приказваме. "

" Постигаме прогрес в района, [но договорката за нормализиране] зависи от държанието и това, което се желае от нас, с цел да признаят Израел ", сподели президентът.

" Честно казано, не мисля, че имат огромен проблем с Израел ", означи той.

" Дали ще предоставим или не средство, посредством което [Саудитска Арабия] може да има гражданска нуклеарна сила [и дали Съединени американски щати биха могли] да бъдат поръчител за тяхната сигурност — това е... малко надалеч ", сподели Байдън.
 150 000 в Тел Авив споделиха
150 000 в Тел Авив споделиха " не " на правосъдната промяна

Демонстрации се организираха в Йерусалим и други израелски градове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР