Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Владимир Путин е

...
Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Владимир Путин е
Коментари Харесай

Байдън: Путин е извършил военни престъпления, обвиненията срещу него са основателни

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че Владимир Путин е направил военни закононарушения и решението на Международния углавен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е целесъобразно, съобщи Ройтерс.

Вчера МНС изиска Путин да бъде задържан по съмнение за осъществяване на незаконно депортиране на деца и незаконно прекачване на хора от Украйна в Русия след началото на нашествието на Москва в прилежащата страна предходната година.

Съединени американски щати, както и Русия, не са член на МНС. „ Е, мисля, че е целесъобразно. Но въпросът е, че това (МНС) не е прието и от нас на интернационално ниво. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с доста мощен мотив ”, сподели Байдън пред публицисти.

Щатите настрана стигнаха до умозаключение, че съветските сили са правили военни закононарушения в Украйна и поддържат търсенето на отговорност за причинителите, уточни представител на Държавния департамент.

„ Няма подозрение, че Русия прави военни закононарушения и зверства в Украйна и ние сме били напълно ясни, че виновните за тях би трябвало да бъдат подведени под отговорност ”, добави представителят.

„ Това е решение на прокурора на МНС, взето без значение, въз основа на обстоятелствата, с които разполага ”, се споделя още в изказването.

Този ход на Наказателния съд задължава 123-е страни, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, в случай че стъпи на тяхна територия.

Вчера МНС издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова – съветският комисар за правата на децата, по същите обвинявания. 

Подкрепен от Съединени американски щати отчет на откриватели от университета в Йейл предишния месец стигна до извод, че Русия държи най-малко 6000 украински деца в минимум 43 лагера и други обекти като част от „ широкомащабна систематична мрежа ”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР