Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че срещата му с

...
Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че срещата му с
Коментари Харесай

Байдън: САЩ и Китай възстановиха военните контакти

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че срещата му с китайския водач Си Дзинпин е довела до възобновяване на контактите сред американските и китайските военни. Това заключи АП.

 

" Критично значимо е да обновим директните военни контакти, които, както знаете, бяха прекратени и имаше угриженост какво може да се случи, в случай че има недоразумения ", сподели Байдън по време на конференция след срещата си с китайския водач.


" Връщаме се към директни, открити, ясни връзки ", означи президентът на Съединени американски щати.

 

Той акцентира, че " жизненоважни неверни калкулации от двете страни могат да причинят същински проблеми с страна като Китай или която и да е друга огромна страна ".

 

По-рано китайската организация " Синхуа " заяви, че по време на договарянията в Сан Франциско сред водачите на Съединени американски щати и Китай е реализирано съглашение за възобновяване на военните връзки сред двете страни.

 

" Двамата държавни глави се споразумяха да предизвикват и укрепват разговора и съдействието сред Китай и Съединените щати в разнообразни области ", в това число " обновяване на връзката на високо равнище сред двете военни на основата на тъждество и почитание ", сподели организацията.

 

Според Xinhua военните контакти ще включват и работни срещи сред министерствата на защитата на Китай и Съединените щати, срещи на Китайско-американския механизъм за съвещания по морска военна сигурност и телефонни диалози на разнообразни равнища.

 

Тези контакти сред двете страни бяха прекратени, откакто Съединените щати смъкнаха китайски балон над тяхна територия през февруари 2023 година Оттогава Китай отхвърли многократните опити на военните водачи на Съединени американски щати да се свържат с китайските си сътрудници по телефона.

 

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че по време на договарянията с китайския президент Си Дзинпин е удостоверил, че Съединените щати признават съществуването на обединен Китай и че тази политика остава непроменена.

 

" Повторих това, което споделих, откогато станах президент, и това, което всички предходни президенти споделиха неотдавна: ние сме ангажирани със съглашението за политиката за обединен Китай ", сподели президентът на конференция след срещата на върха САЩ-Китай.


Байдън добави, че " това няма да се промени ".

В същото време Си Дзинпин сподели на договарянията, че Съединените щати би трябвало да поддържат сходни изказвания по въпроса с Тайван с на практика дейности.

 

" Американската страна би трябвало да отрази изказванията си, че не поддържа " независимостта на Тайван " в съответни дейности, да спре въоръжаването на Тайван и да поддържа мирното обединяване на Китай ", цитира китайското външно министерство думите на китайския водач.

Си Дзинпин добави, че " Китай неизбежно ще бъде единен в дълготраен проект ".

 

Президентът на Съединените щати Джо Байдън сподели на конференция, че е " дал ясно да се разбере " на китайския президент Си Дзинпин, че " въобще не чака никаква интервенция в изборите ". Запитан дали има вяра на Си, Байдън сподели, че " има вяра, само че ревизира ". Той удостовери известията, че той и Си са се съгласили да възобновят връзката сред военните и да си сътрудничат по рецесията с фентанила в Съединени американски щати.


Байдън и Си са подготвени да обсъдят Тайван, Южнокитайско море, войната Израел- " Хамас ", войната в Украйна, Северна Корея и правата на индивида.
" Съединени американски щати ще продължат да се конкурират пламенно с Китай, само че ние ще управляваме тази конкуренция отговорно, тъй че да не премине в спор ", съобщи Байдън.

 

Там, където е допустимо, където ползите ни съответстват, ще работим дружно. Той добави, че той и Си също са разискали въпроси, свързани с правата на индивида, Тайван и Южнокитайско море и изкуствения разсъдък, наред с други. Той също по този начин удостовери, че продължава да етикетира Си като " деспот ", защото управлява " комунистическа страна ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР