Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че американските сили ще

...
Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че американските сили ще
Коментари Харесай

Байдън: САЩ ще защитават Тайван при китайска инвазия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че американските сили ще защитят Тайван при положение на китайска инвазия. Това е най-категоричното му изказване по въпроса, което провокира и ядосан отговор от страна на Китай, който сподели, че изпраща неверен сигнал на тези, които желаят самостоятелен Тайван, съобщи Reuters. Попитан в изявление за 60 минути на CBS, излъчено в неделя, дали американските сили ще защитят демократично управлявания остров, които Китай дефинира за своя територия, той отговори: „ Да, в случай че в реалност е имало невиждана офанзива “. Помолен да разясни дали има поради, че за разлика от Украйна, американските сили - американски мъже и дами - ще пазят Тайван при положение на китайска инвазия, Байдън отговори: „ Да “.

В изявлението на CBS Байдън наподобява надвиши дългогодишната декларирана политика на Съединени американски щати за Тайван, само че изказването му беше по-ясно от предходните по отношение на ангажирането на американски войски да пазят острова, разяснява организацията.  Съединените щати от дълго време се придържат към политика на „ стратегическа двоякост “ и не дават изясненост дали ще отговорят военно на офанзива против Тайван. Помолен за коментар, представител на Белия дом сподели, че политиката на Съединени американски щати по отношение на Тайван не се е трансформирала.

„ Президентът е казвал това и преди, в това число в Токио по-рано тази година. Тогава той също даде ясно да се разбере, че политиката ни в Тайван не се е трансформирала. Това остава правилно “, сподели представителят.  Говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг сподели на постоянен брифинг в Пекин, че мненията на Байдън са изпратили „ сериозен неверен сигнал “ към сепаратистките сили за самостоятелност на Тайван. Китай е „ мощно неудовлетворен и уверено се опълчва “ на мненията на Байдън и е подал публична тъжба за това, сподели тя, предупреждавайки, че Китай си резервира правото да предприеме всички нужни ограничения за противопоставяне на сепаратизма. Външното министерство на Тайван изрази своята признателност на Байдън за потвърждаването му на „ солидния ангажимент на държавното управление на Съединени американски щати за сигурност към Тайван “. Тайван ще продължи да укрепва качествата си за самозащита и да задълбочи тясното партньорство в региона на сигурността сред Тайван и Съединените щати, се споделя в изказване на тайванското министерство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР