Президентът на САЩ Джо Байдън изрази силната си подкрепа за

...
Президентът на САЩ Джо Байдън изрази силната си подкрепа за
Коментари Харесай

Разширяването на НАТО "не е заплаха за никоя държава": Байдън

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази " мощната си поддръжка " за кандидатурите за участие в НАТО на Финландия и Швеция. Той упорства, че продължаващото разширение на Алианса " не съставлява опасност за никоя страна " - въпрос, който Русия оспорва.

В речта си в Белия дом дружно с финландския президент Саули Нийнистьо и шведския министър-председател Магдалена Андершон Байдън разгласи, че ще показа отчет в Конгреса, в който ще призове законодателите да дадат зелена светлина за включването на двете скандинавски страни в съюза на НАТО. В сряда Швеция и Финландия публично желаеха да бъдат признати във водения от Съединени американски щати боен блок.

" Швеция и Финландия към този момент са измежду най-близките ни сътрудници по редица въпроси ", съобщи Байдън. " Днес с горделивост мога да ги уверя, че имат цялостната, цялостна поддръжка на Съединените американски щати. "

 

Като похвали демократичните държавни управления и модерните армии на двете страни, Байдън съобщи, че тяхното включване ще " направи НАТО по-силен ".

 

 Байдън добави, че " присъединението на нови членове към НАТО не съставлява опасност за никоя страна " и че " задачата на Алианса е да се пази от експанзия ".

" Ние отхвърляме кървавото верую, че силата прави правото ", съобщи той, като в умозаключение съобщи, че " вратата на НАТО остава отворена " за други евентуални членове.

Русия вижда нещата по друг метод. Кремъл преглежда разширението на НАТО в Източна Европа - което западните водачи в началото обещаваха на Москва, че в никакъв случай няма да се случи - като опасност за националната му сигурност. Освен това настояването на Украйна да се причисли към алианса и помощта, която Киев получи от НАТО през последните години, бяха посочени от Русия като основен фактор за решението ѝ да нападне Украйна през февруари.

 

 

В продължение на десетилетия анализатори и висши политически чиновници на Запад предупреждаваха, че разширението на НАТО в последна сметка ще докара до война в Европа. Сред тях е Джордж Кенан, американски посланик и проектант на твърдата антикомунистическа политика на Вашингтон по време на Студената война. Разширяването на НАТО, написа той през 1997 година, " би било най-съдбоносната неточност в американската политика през цялата ера след края на Студената война ".

 

Във връзка с влизането на Швеция и Финландия в алианса Москва назова този ход " сериозна неточност с дълготрайни последствия " Все отново представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи тази седмица, че Русия преглежда стремежите на двете страни към НАТО като по-малко притеснителни от тези на Украйна, където възможни териториални разногласия " биха довели до големи опасности за целия континент ".

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР