Президентът на САЩ Джо Байдън изпраща около 2000 войници от

...
Президентът на САЩ Джо Байдън изпраща около 2000 войници от
Коментари Харесай

Байдън праща 2000 войници в Полша и Германия, мести 1000 в Румъния

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изпраща към 2000 бойци от Форт Браг, Северна Каролина, в Полша и Германия тази седмица. Той също по този начин ще реалокира към 1000 бойци от Германия в Румъния, обявиха в сряда високопоставени чиновници на Белия дом, представени от Асошиейтед Прес.

По-рано Байдън съобщи, че няма да прати американски войски в Украйна, с цел да се борят с вероятно съветско навлизане, макар че Съединените щати доставят на Киев оръжия.

Последното решение идва на фона на стопираните диалози с Русия по отношение на нейното военно скупчване по границите на Украйна. То акцентира възходящите опасения в цяла Европа, че съветският президент Владимир Путин е подготвен да нахлуе в Украйна. По-малките страни от НАТО на източния фланг на Алианса се тормозят, че могат да бъдат идващите, макар че Русия съобщи, че няма желание да инициира спор.

Пентагонът също по този начин сложи към 8500 американски военнослужещи в по-висока степен на подготвеност за вероятно разполагане в Европа като спомагателна гаранция за съдружниците от НАТО. Съединени американски щати към този момент имат сред 75 000 и 80 000 военнослужещи на Стария континент като непрекъснато ситуирани сили и като част от постоянни ротации.

Вашингтон и Москва са в несъгласие във връзка с Украйна, без да има признаци за огромен дипломатически прогрес по тематиката. В сряда испанският вестник El Pais заяви, че Съединените щати може да са склонни да сключат съглашение с Русия за понижаване на напрежението във връзка с разполагането на ракети в Европа, в случай че Москва се отдръпне от границата с Украйна.

Вестникът разгласява два документа, за които се твърди, че са писмени отговори на Съединени американски щати и НАТО от предходната седмица на предложенията на Русия за ново съглашение за сигурност в Европа. Държавният департамент на Щатите отхвърли да разяснява информацията.
 Разкриха писмените отговори на НАТО и Съединени американски щати към Русия
Разкриха писмените отговори на НАТО и Съединени американски щати към Русия

Вашингтон и Алиансът оферират на Москва редица ограничения за създаване на доверие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР