Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността за изпращане на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността за изпращане на
Коментари Харесай

Байдън отказа да изпрати на Украйна изтребители F-16, въпреки молбите на Зеленски

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изключи опцията за изпращане на изтребители F-16 в Украйна макар възобновените апели на украинските управляващи за въздушна поддръжка, заяви Би Би Си.

Запитан от кореспондент в понеделник дали Съединени американски щати ще дават самолети, Байдън отговори просто " не ".

 

Коментарът му идва ден, откакто водачът на Германия също изключи опцията за изпращане на изтребители.

 

Украйна съобщи, че се нуждае от изтребителите, с цел да поеме контрола над въздушното си пространство в продължаващата война с Русия.

F-16 Fighting Falcons се смятат за едни от най-надеждните изтребители в света и се употребяват от други страни, като Белгия и Пакистан.

 

Те ще бъдат доста усъвършенствани спрямо употребяваните сега от Украйна бойни самолети от руската ера, които са създадени преди страната да разгласи самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики преди повече от 30 години.

 

Въпреки това Байдън неведнъж е отхвърлял молбите на Украйна за самолетите, като вместо това се е фокусирал върху даването на военна поддръжка в други области.

 

Миналата седмица Съединени американски щати оповестиха, че ще доставят на Киев 31 танка, а Англия и Германия също дадоха обещание сходна поддръжка.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник приветства това известие, само че изиска от съдружниците си основаването на " коалиция от изтребители ", която да даде на Украйна и изтребители Eurofighter, Tornados, френски Rafales и шведски Gripen.

 

В изявление в неделя канцлерът на Германия съобщи, че " наподобява несериозно " да се разисква изпращането на друга военна помощ за Украйна, когато преди малко са поели ангажимент да изпратят " Леопард 2 ". Олаф Шолц повтори пред немския вестник " Тагесшпигел ", че НАТО не е във война с Русия и че " няма да допусне сходна ескалация ".

Други страни от Европейски Съюз, в това число Нидерландия, към момента не са дали финален отговор дали ще изпратят изтребители.

 

Полша обаче уточни, че е подготвена да даде изтребители в съгласуваност с НАТО.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР