Президентът на САЩ Джо Байдън идния месец ще отпътува на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън идния месец ще отпътува на
Коментари Харесай

Байдън все пак отива в Саудитска Арабия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън идния месец ще отпътува на първата си обиколка в Близкия изток, по време на която ще посети Израел, Западния бряг и Саудитска Арабия, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на информация от Белия дом.

Решението за среща с водачите на Саудитска Арабия по време на пътуването, което ще се състои от 13 до 16 юли, идва макар че до момента в който беше претендент за президент на Съединени американски щати Байдън жигосах кралството като " парий " поради положението на човешките права в него и се зарече да префокусира връзките сред двете страни. Байдън ще пътува с пряк полет от Израел до Саудитска Арабия и това ще бъде първият път, когато американски президент лети непосредствено от Израел до арабска страна, която не признава еврейската страна, отбелязва Франс прес.

По информация от върховен чиновник на американската администрация, приказвал при изискване за анонимност, Байдън има намерение да се срещне с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който де факто ръководи кралството. Служители от разузнаването на Съединени американски щати откриха, че принц Мохамед най-вероятно е наредил бруталното ликвидиране на основания в Съединени американски щати публицист Джамал Хашоги през 2018 година. След като Байдън встъпи в служба, неговата администрация даде ясно да се разбере, че президентът ще заобикаля директно другарство с престолонаследника и вместо това ще поддържа връзка с крал Салман.

Защитници на човешките права и някои съдружници от Демократическата партия предизвестиха Байдън да не посещава богатото на нефт кралство, тъй като по техни думи такава аудиенция, без първо да бъдат получени обещания за човешките права, би изпратила обръщение на саудитските водачи, че няма да има последици за груби нарушавания в тази тенденция. Саудитците са упреквани, че прибягват до всеобщи арести, изтезания и принуждение за потушаване на различията.

Но в миг, когато цените на горивата стремително порастват, в който се ускоряват и опасенията от нуклеарната стратегия на Иран и в който продължава да съществува безпокойството от това, че Китай уголемява международното си въздействие, Байдън и неговият екип по националната сигурност са открили, че пренебрегването на саудитците, и изключително на престолонаследника, просто не е в полза на Съединени американски щати, показва АП, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР