Президентът на САЩ Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Байдън и Ердоган се срещнаха на форума на Г-20

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в коридорите на срещата на върха на Г-20, която се организира на индонезийския остров Бали и разискаха двустранните връзки, в това число въпроси, свързани с търговията и сигурността, оповестиха от турското президентство във вторник, представени от Ройтерс.

В изказването се споделя, че Байдън е изказал своите съболезнования за починалите при бомбения атентат в Истанбул в неделя и е споделил на Ердоган, че администрацията му ще продължи да поддържа Турция в опитите ѝ да закупи изтребители F-16.

Байдън също е декларирал, че позицията на Турция е значима за кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО и благодари на Ердоган за ролята му във възобновяването на договорката за експорт на зърно сред Украйна и Русия, оповестиха от турското президентство.

Междувременно Държавният департамент на Съединени американски щати излезе с изказване, в което се споделя, че двамата водачи " са разискали продължаващата тясна съгласуваност по въпросите на НАТО и други въпроси от районно и световно значение ".

" Президентът Байдън изрази признателността си към президента Ердоган за напъните му да възобнови Черноморската самодейност за зърно, за която и двамата се съгласиха, че е от решаващо значение за възстановяване на световната продоволствена сигурност на фона на войната на Русия и че самодейността би трябвало да продължи ", се споделя в известието.

Припомняме, че в Съединени американски щати има сериозна опозиция на Турция да бъде позволено да закупи нови самолети F-16, както и да модернизира сегашния си флот от такива самолети. Немалка роля за това играе и мощното гръцко лоби в Съединени американски щати.

Турция се опълчва на кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО, като упреква двете страни, че дават леговище и поддръжка на членове на кюрдски групировки, които Анкара счита за терористични и по-специално сирийските кюрдски " Отряди за национална самозащита " (ОНС/YPG). Турция преглежда организацията като сирийски клон на оповестената за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), приета за такава и от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид това лято бе подписан меморандум сред двете скандинавски страни и Турция по въпроса и Анкара официално отдръпна своето несъгласие, само че до момента действително няма никакво придвижване по въпроса и кандидатурите на Швеция и Финландия остават блокирани.

Властите в Анкара упрекнаха точно YPG за бомбения атентат в Истанбул в неделя, при който починаха шест души и бяха ранени 81.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР