Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Байдън и Путин ще разговарят на фона на опасения от руска инвазия в Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и съветският президент Владимир Путин ще проведат видеоразговор във вторник, заяви Белият дом на фона на възходящото напрежение към Украйна. Срещата идва, откакто държавният секретар Антъни Блинкен сподели, че Съединени американски щати разполагат с доказателства, че Той добави, че не е ясно дали Путин е взел дефинитивно решение за навлизане. Русия отхвърли сходно желание и упрекна Украйна, че струпва войски.
Какви тематики ще са на дневен ред
Белият дом отхвърли да разяснява графика на видеоразговора. Източник на Reuters споделя, че онлайн срещата ще се занимава със стратегическа непоклатимост, хакерски атаки и районни проблеми.

" Разговорът в действителност ще се организира във вторник ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред организацията. " Двустранните връзки, несъмнено, Украйна и реализацията на споразуменията, реализирани в Женева, са главните точки в дневния ред ", добави той.

В изказване, оповестено в събота вечер, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки сподели, че Джо Байдън " ще подчертае загрижеността на Съединени американски щати по отношение на съветските военни дейности на границата с Украйна и ще удостовери поддръжката на Съединените щати за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ".
Реклама Какво се случва на границата
Украйна твърди, че Русия е разположила бронирани машини, системи за електронна война и 94 хиляди бойци по общата им граница. Позовавайки се на отчети на разузнаването, министърът на защитата на Украйна Алексей Резников сподели, че Москва може да възнамерява военна атака в края на януари.

Руските управляващи отхвърлиха каквито и да било проекти за инвазия и настояват, че граничните войски са там за военни учения. Руското външно министерство също съобщи, че Украйна сама е изпратила 125 хиляди бойци на общата им граница. Киев отхвърли да разяснява изказванието.

Движението на съветските войски обтегна така и така напрегнатите връзки сред Русия и Съединени американски щати. Съединени американски щати и европейските им съдружници разискаха налагането на наказания против Русия, ако предприеме нападателни дейности. Въпреки че Украйна не е член на НАТО, тя има тесни връзки с блока и е получила западни оръжия, в това число американски противотанкови ракети Javelin.

Миналата седмица върховен боен офицер на Англия сподели, че " би трябвало да бъдем нащрек " по отношение на капацитета за спор в района. Генерал сър Ник Картър съобщи пред BBC, че " същински се надява " да няма война с Русия, само че добави, че НАТО ще би трябвало да бъде подготвена за тази вероятност.
Реклама
Напрежението сред Русия и Украйна не е нещо ново. През 2014 година Русия анексира украинския полуостров Крим и скоро по-късно стартира да поддържа сепаратисткия протест в източната част на Украйна. Байдън и Путин организираха единствените си договаряния онлайн в Женева през юни. Reuters оповестява, че последният им телефонен диалог е бил на 9 юли.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР