Президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир
Коментари Харесай

Путин и Байдън се договориха за завръщане на посланиците в Москва и Вашингтон

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и съветският му сътрудник Владимир Путин са се споразумели на първата си среща да върнат взаимно посланиците си в столиците, откакто те бяха изтеглени по-рано тази година, съобщи " Ройтерс ".

Срещата във вила " Ла Гранж " в Женева продължи към три часа и половина - надалеч по-малко, в сравнение с съветниците на Байдън бяха споделили, че чакат .

Насрочването на обособени конференции на двамата държавни глави означаваше, че нямаше нищо от насладата, съпътстваща срещата през 2018 година сред Путин и предшественика на Байдън, Доналд Тръмп.
 Путин и Байдън преговаряха
Путин и Байдън преговаряха " много сполучливо " общо три часа и половина

Очакваше се срещата да продължи много по-дълго

Путин, който пръв се изрече пред кореспонденти, съобщи, че срещата е била градивна, без неприязън и е посочила желанието на държавните ръководители да се схванат .

Той сподели също, че Русия и Съединени американски щати споделяли отговорност за нуклеарната непоклатимост и ще проведат договаряния за вероятни промени в техния неотдавна продължен контракт Нов СТАРТ за ограничение на въоръженията.

И двете страни бяха декларирали авансово, че се надяват на по-стабилни и предсказуеми връзки, макар че са в несъгласие по отношение на всичко - от контрола върху оръжията и кибер хакерството до намесата в изборите и Украйна.

Путин и Байдън се ръкуваха при идването си, преди да влязат вътре, Байдън сподели палец нагоре на кореспонденти, когато напусна вилата край Женевското езеро, където се организираха диалозите, и се качи в лимузината си.

" Г-н президент, бих желал да ви благодаря за вашата самодейност да се срещнем през днешния ден ", сподели Путин, седнал до Байдън и добави: " В връзките сред Съединени американски щати и Русия има насъбрани доста въпроси, които изискват среща на най-високо ниво. "
 Преговорите сред Путин и Байдън в стеснен формат продължиха два часа
Преговорите сред Путин и Байдън в стеснен формат продължиха два часа

" Винаги е по-добре да има срещи лице в лице "

Байдън сподели, че ще се опитат да дефинират областите на съдействие и съвместен интерес и акцентира: " Винаги е по-добре да се срещнете очи в очи. "

Първият кръг от договаряния в стеснен формат, включващ Байдън, Путин, държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и съветския външен министър Сергей Лавров, продължи към два часа.

Отношенията сред Москва и Вашингтон се утежняват от години, изключително откакто Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година, намесата ѝ през 2015 година в Сирия и обвиняванията на Съединени американски щати - отречени от Москва - за интервенция в изборите през 2016 година, които вкараха Доналд Тръмп в Белия дом.

Те потънаха още повече през март, когато Байдън сподели, че счита, че ", което накара Русия да отзове посланика си Анатолий Антонов от Вашингтон за съвещания. Съединени американски щати отзоваха своя дипломат през април.

Срещата на Тръмп с Путин в Хелзинки включваше среща, съпроводена единствено от преводачи, само че Байдън и Путин нямаха диалози на четири очи .

Заставайки до Путин в Хелзинки през 2018 година, Тръмп отхвърли да го упреква за намесата в изборите в Съединени американски щати през 2016 година, поставяйки под подозрение констатациите на личните си специфични служби и предизвиквайки стихия от вътрешни рецензии.
 Помпео счита Байдън за слаб, щом не може да организира конференция с Путин
Помпео счита Байдън за слаб, щом не може да организира конференция с Путин

Не би трябвало да се демонстрира уязвимост пред Русия, Китай, Иран и КНДР - би трябвало сдържане
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР