Президентът на САЩ Джо Байдън и румънският президент Клаус Йоханис

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и румънският президент Клаус Йоханис
Коментари Харесай

Румъния ще строи първата си АЕЦ с малък реактор

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и румънският президент Клаус Йоханис имат намерение да разгласят проектите си за създаване на " първата по рода си " атомна електроцентрала с дребен модулен реактор (ММР) в европейската страна. Това заяви Белият дом на своя уеб страница през днешния ден.

" Това съдействие ще обезпечи на Румъния технология за дребни модулни реактори, което ще даде на американските разработки преимущество в международната конкуренция за внедряване на ММР. Малките модулни реактори ще бъдат значим фактор за понижаване на ролята на въглерода в енергийния бранш ", се споделя в изказване на Белия дом.

В плана взе участие основаният в Съединени американски щати производител на дребни модулни реактори NuScale Power. Страните възнамеряват да построят 12-модулна станция, който ще сътвори 6 000 работни места в Съединени американски щати и Румъния, а в бъдеще може да сътвори до 30 000 нови работни места.

Президентът на Съединени американски щати дойде в Глазгоу в понеделник, с цел да взе участие в 26-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР