На живо: Байдън, Зеленски ще обърнат внимание на войната в Украйна на Общото събрание на ООН

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна Володимир
Коментари Харесай

Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна Володимир Зеленски заемат централно място в Общото събрание на ООН във вторник, за да се обърнат към световните лидери относно войната в Украйна, която раздели глобалното тяло. Кликнете върху нашия плейър на живо, за да гледате Байдън и Зеленски да говорят на живо от 16:00 часа парижко време (GMT+2).

Очаква се Зеленски да използва първата си реч на известната трибуна, за да поиска осъждане на Русия за продължаващата й инвазия, започнала през февруари 2022 г.

Украинският президент ще вземе участие в сряда в специална сесия за Украйна в Съвета за сигурност на ООН, където Русия е постоянен член и има право на вето върху всякакви обвързващи действия.

Байдън ще използва обръщението си на годишното събиране, за да представи солидни аргументи пред членовете на световната организация да продължат да подкрепят усилията на Украйна да отблъсне почти 19-месечна руска инвазия, на която не се вижда край, казаха служители на Белия дом.

Байдън също така ще изтъкне пред световните лидери – и електората на САЩ през 2024 г. – че е възстановил лидерството на САЩ на световната сцена, както казва беше намалена при бившия президент Доналд Тръмп.

Русия срещна огромна критика в Общото събрание заради инвазията си в Украйна, но фокусът върху войната също предизвика критики от развиващите се страни, които смятат, че това е отклонило вниманието от други неотложни приоритети.

Украинският президент е един от 145-те лидери, които трябва да говорят на тазгодишната едноседмична сесия – голям брой, който отразява множество кризи и конфликти. Това е първата пълна среща на световните лидери, откакто пандемията от Covid-19 прекъсна пътуванията.

Въпреки това Си Дзинпин от Китай, Владимир Путин от Русия, Еманюел Макрон от Франция и Риши Сунак от Великобритания пропускат ООН тази година.

За първи път от години Байдън (който ще говори скоро след Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш) ще бъде единственият лидер от петте мощни нации с право на вето в Съвета за сигурност на ООН, който ще говори пред 193-членното събрание.< p>(ФРАНЦИЯ 24 с AP и AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР