Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Великобритания Борис

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Великобритания Борис
Коментари Харесай

Байдън и Джонсън: Още има шанс за дипломация с Русия, Западът да е с единна реакция

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и министър председателят на Англия Борис Джонсън считат,че към момента има опция за дипломатическо решение по рецесията към Украйна, заяви AFP с позоваване на " Даунинг стрийт " 10. Същевременно те са безапелационни, че страните от евроатлантическото пространство би трябвало да запазят единството си в отпора против съветската експанзия и да понижат енергийната си взаимозависимост от Москва.

Двамата водачи разискаха рецесията в телефонен диалог.

" Те считат, че остава " решителен прозорец " за дипломатически дейности и за Русия - да отдръпна заканите във връзка с Украйна ", разяснява декларирал представител на английското държавно управление.

Байдън и Джонсън са подчертали, че всяко нахлуване в Украйна ще докара до продължителна рецесия за Русия с дълготрайни последствия, както за нея, по този начин и за света. Според тях дипломатическите договаряния с съветската страна остават първостепенна задача - те са приветствали договарянията, които се са състояха сред Москва и страните от НАТО.

" Лидерите на двете страни са единомислещи, че западните съдружници би трябвало да запазят единството си пред лицето на съветските закани, в това число за въвеждането на забележителен пакет от наказания при ескалация на съветската експанзия ", акцентират от кабинета на английския министър председател.

Двамата държавници са удостоверили нуждата от това, европейските страни да понижат зависимостта си от съветския газ . Те са на мнение, че тази стъпка повече от всяка друга ще нанесе удар по стратегическите ползи на Русия.

От Белия дом обявиха, че Байдън и Джонсън са " анализирали дипломатическите старания и напъните за въздържане на Русия в отговор на по границите на Украйна. Двамата за следващ път са удостоверили поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

В понеделник Джонсън дефинира обстановката като " доста, доста рискова " и прикани президента на Русия Владимир Путин да отстъпи от " " .
 Борис Джонсън отхвърля пазарлъци за участието на Украйна в НАТО
Борис Джонсън отхвърля пазарлъци за участието на Украйна в НАТО

" Ние сме на ръба на бездна, само че към момента има време Путин да отстъпи "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР